Látogatás

2024.04.24. 14:13

A szomszédban járt Navracsics Tibor

Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumot vezető miniszter április 23-án Győrbe látogatott, ahol a városvezetőkkel és országgyűlési képviselőkkel folytatott tárgyalás után a vármegyei kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatót.

Kemma.hu

Navracsics Tibor Győrbe látogatott

Forrás: Kisalföld/Csapó Balázs

Az eseményről a Kisalföld.hu számolt be, többek között az alábbiakat kiemelve a sajtótájékoztatón elhangzottakból:

– A látogatásom célja hasonló volt ezúttal is, mint korábban: a területi, közigazgatási állapotok felmérése, valamint a jelenlegi problémák feltérképezése, illetve szó esett az önkormányzati rendszer működéséről és a vármegye politikai életéről – foglalta össze a miniszter.

– Győr-Moson-Sopron speciális helyzetben van a többi vármegyéhez képest, főként a kereseti viszonyok tekintetében. Meglehetősen magasak itt az átlagbérek, ebből adódóan a közigazgatásnak külön erőfeszítéseket kell ahhoz tenni, hogy megtartsa vonzerejét. A közigazgatáson belül dolgozók átlagbére a vármegyei átlagbérnek alatta marad, ami már a mindennapi működésben is okoz problémákat a betöltetlen státuszok tekintetében. Egyre nagyobb a fluktuáció a szférában, érződik az ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása is – emelte ki.

Navracsics Tibor hozzátette: egyeztettek az ezzel kapcsolatos jövőbeni lépésekről, amely a térségben stabilabbá tenné a foglalkoztatottságot.

– A feszültség abból adódik, hogy a vármegye nagyon jól teljesít a mezőgazdaságon belül is. Budapest mellett Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom, azok akik átlagon felül teljesítenek – hangsúlyozta.

Az önkormányzati rendszerrel kapcsolatban elmondta: két megyei jogú város Sopron és Győr alkotják a térség közigazgatását. Sopron és elsősorban Győr szolidaritási hozzájárulásának befizetéséről is értekeztek kedden, számos kérdés került elő a témában. 

– Joggal tartanak igényt az élen járó vármegyék további támogatásra, hogy meg tudják tartani versenyképes pozíciójukat. A szakmai megbeszéléseket folytatjuk – zárta Navracsics Tibor győri látogatását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában