Szabadulószoba

2024.03.13. 17:26

Vaksötétben zajlott a szemléletformálás

Gyengénlátók bőrébe bújhattak egy foglalkozás időtartamára a TSZC Mikes Kelemen Technikus és Szakgimnázium oktatási ágazatának tanulói. A Majki Népfőiskolai Társaság által szervezett érzékszervi szabadulószobában teljes sötétségben kellett hétköznapi feladatokat megoldaniuk.

Kemma.hu

Az osztály és Galambos Krisztián a (balra) a foglalkozás után

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

Galambos Krisztián tapasztalati szakértő vezette az osztály tanulóit, aki egy betegség okán, felnőttként vált látássérültté. A teremben első pillanatban a bizonytalanság, a rémület uralkodott, majd fokozatosan hívták elő azokat az érzékszerveket a fiatalok magukban, amelyek a látás kizárásakor segíthetnek az eligazodásban. A csapat remekül összedolgozott.

Gyengénlátók bőrébe bújhattak egy foglalkozás időtartamára a TSZC Mikes Kelemen Technikus és Szakgimnázium oktatási ágazatának tanulói.
A Majki Népfőiskolai Társaságban várja az érdeklődőket az érzékszervi szabadulószoba
Fotó: V. B. / Forrás:  24 Óra

Borka Gréta oktató kísérte el a fiataloka, aki elmondta: egészségnevelési oktatásban is részt vesznek a diákok, éppen ezért fontos, hogy bepillantást nyerjenek a látássérültek mindennapjaiba is. Bianka, Eszter és Viktória az élményeit osztotta meg. Meglepte őket, hogy ennyire kiélesedett a tapintás és a hallás érzékelésük. Mosolyogva tették hozzá: most már biztosan felismerik az osztálytársakat hang alapján is. A foglalkozás kapcsán megváltozott a véleményük a látássérültekről. Jobban át tudják érezni a nehézségeiket. Kiemelték: eddig is segítő szándékkal néztek rájuk, a jövőben még figyelmesebbek lesznek, mert megtapasztalták, hogy ez mivel jár. 

Galambos Krisztián olyan hasznos információkat osztott meg a diákokkal, hogy mikor, hogyan érdemes segíteni egy látássérültnek. Arról is beszélt: milyen módon, hogyan tervezi meg a napjait, a hétköznapi tevékenységek számára milyen komplett szervezést igényelnek. 

Mecseki Melinda, a Majki Népfőiskolai Társaság vezetője elmondta: évek óta szerveznek szemléletformáló foglalkozásokat különféle témákban. Az elmúlt időszakban kialakított szabadulószoba sokat segít abban, hogy a fiatalok jobban megértsék azokat, akik valamilyen nehézséggel élik a mindennapjaikat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában