Fészekrakás

2024.03.01. 17:30

Széncinegék érkezhetnek levelek helyett a postaládánkba

Ha madárcsicsergés hangja szűrődik ki a postaládánkból, jobban tesszük, ha átmenetileg más módon vesszük át a levélküldeményeket. Mutatjuk, hogy a széncinegék érdekében miért érdemes szólni a postásnak, hogy ne dobjon be semmit a levélgyűjtőbe.

Walczer Patrik

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben érkeznek postaládába fészkelt széncinegékkel kapcsolatos bejelentések. Ez a jelenség országosan is gyakorinak számít és idén, az enyhe tél miatt már március első felétől egészen a nyár második feléig számíthatunk arra, hogy széncinegék alakítanak ki fészket a postaládákba – közölte a szervezet.

Ha madárcsicsergés hangja szűrődik ki a postaládánkból, jobban tesszük, ha átmenetileg más módon vesszük át a levélküldeményeket. Mutatjuk, hogy a széncinegék érdekében miért érdemes szólni a postásnak, hogy ne dobjon be semmit a levélgyűjtőbe.
Szólni kell a postásnak, ha széncinegék fészkeltek a postaládába
Forrás: MME/Orbán Zoltán

Tájékoztatásuk szerint a fészkek miatt érdemes számba venni az átmeneti lehetőségeket. Például, ha billenőajtós fedett bedobónyílású levélgyűjtőnk van, akkor hasznos lehet a környékére egy „B” típusú mesterséges odút is kihelyezni. Ha viszont megérkeztek és be is költöztek a postaládába a lakók, akkor mindenképp fel kell függeszteni a használatát, mert minden bedobott boríték, küldemény veszélyt jelenthet a madarakra. Az egyesület azt javasolja, hogy ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés nagyjából egy hónapig tart, ezért erre az időszakra érdemes hadrendbe állítani egy alternatív levélgyűjtőt.

Könnyen találnak otthont maguknak a széncinegék

Az egyesület szerint a széncinegék hagyományosan harkályodúkban költenek, de mesterséges odúkban is szívesen fészkelnek. Jellemző rájuk, hogy igen változatos a tápláléklistájuk, évente több fészekaljat is nevelhetnek a madarak és szívesen otthonuknak választják más fajok számára vonzó fészkelőhelyeket is. A szakemberek láttak már széncinege fészket a postaládákon kívül kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, de többek között felfordított virágcserepet, útterelő bóját és utcai cigarettacsikk-gyűjtőt is otthonuknak választanak.

Akár pár nap alatt postaládába fészkelnek a széncinegék

A közlemény szerint ennek a fajnak az egyedei kevésbé ragaszkodnak magasan lévő fészeküregekhez és tény, hogy az itthon elterjedt hagyományos postaládatípus a szemükben a lapos kialakítás, széles röpnyílás miatt mesterséges odúnak „tűnik”. Ráadásul a madarak jellemzően táplálék- és fészkelőhely-keresés közben találnak rá a levélgyűjtőkre, melyekbe néhány nap leforgása alatt fészket készítenek bele.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában