Jegyzet

2024.03.05. 21:00

Személyiségek

Ma van a fővárosi Néprajzi Múzeum napja. Másfél évszázaddal ezelőtt lett itt vezető Xantus János. Az elsőként leltárba vett két és fél ezer tárgy az ő kelet-ázsiai expedíciójából jutott haza.

Fenyvesi Károly

Hetvenegy évvel ezelőtt halt meg Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, vagy ahogy máig sokan emlegetik, az acél kifejezés orosz megfelelőjét nevében vállaló Sztálin. Harmincegy esztendőt töltött szovjet pártfőtitkári székben. A hanglemezek korong formája miatt jött angolból a disc, ehhez passzolták hozzá a zsoké szintén angol jockey szavát. Máris megszülettek a DJ-k. Ma van a világnapjuk. Más források szerint szombaton. Mindenki eldöntheti, mit gondol a múzeumról, Sztálinról, mikor ünnepli a lemezlovasok napját. Megnyugtatóan, biztatóan hangzik. De a mindenki kitétellel gond van. Ma van az úgynevezett disszociatív személyiségzavar napja is. A kór legenyhébb formái közé tartozik például a nem csak éjszakai álmodozás, illetve ha valaki valamit tesz, aztán fogalma sincs arról, hogy közben mi történt. A szakemberek szerint gyógyszerekkel ritkán orvosolható az a gond, hogy valakinek több személyisége is van egy gondolatvilágban. A kezelés hosszú, bonyolult, a személyiségek nem mindig egyesíthetők egy emberben.

Ehhez a gondhoz sem értek. Azt hiszem. De, talán megelőzésként, képbe jöhetne sok beszélgetés családi ebédkor, horgászás közben vagy egy kocsma pultjára támaszkodva. Aztán jöjjenek a szakemberek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában