Fejlesztés

2024.03.01. 19:54

Az orvosi rendelők új köntöst kaptak

Újabb fontos beruházások valósultak meg a bakonyaljai településen. Az orvosi rendelők mellett a csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése is megvalósulhatott.

Kemma.hu

Modern felszerelésekkel rendelkeznek az orvosi rendelők.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusznak (TOP Plusz) köszönhetően egy korszerű, minden igényt kielégítően felszerelt orvosi rendelők jöttek létre Súron. A község önkormányzata csaknem nyolcvanmillió forint, százszázalékos finanszírozású, európai uniós forrásból származó támogatást nyert el. Új fogorvosi kezelőegység szereztek be, a háziorvosi ellátás EKG diagnosztikai készülékkel gazdagodott, az orvosok munkáját számítógépek segítik majd, továbbá az épület is új bútorzatot kap. A beruházásnak köszönhetően a település lakói és a körzetbe tartozó betegek a mai kor elvárásainak megfelelő környezetben juthatnak hozzá az egészségügyi alapellátáshoz.

Modern felszerelésekkel rendelkeznek az orvosi rendelők.
Modern felszerelésekkel rendelkeznek az orvosi rendelők.
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

– Az elmúlt években számos sikeres beruházásnak, megvalósult fejlesztésnek örülhettünk, de olyan még nem volt, hogy egyszerre két beruházás átadására kerüljön sor – emelte ki beszédében Sógorka Miklós, a település polgármestere.

Az orvosi rendelők múltja

A háziorvosi, valamint a fogorvosi ellátásnak helyet adó épület az 1990-es években épült, és energetikai szempontból nem felelt meg az érvényes előírásoknak, a gépészeti, továbbá elavultak az elektromos hálózatai, akadálymentes megközelítése és használata nem biztosított. Az alapellátási tevékenység elvégzéséhez szükséges eszközök rendelkezésre álltak, de némelyik koránál fogva gyakran meghibásodott vagy lassú volt. Tavaly decemberben minden belső munkálattal végeztek a szakemberek az orvosi rendelők átalakításán, már csak a külső homlokzati színezés maradt hátra, amelyet a téli időjárási viszonyok mellett nem lehetett elvégezni. Azonban január közepén a kedvező időjárási viszonyokat, a fagymentes éjszakákat kihasználva a homlokzati színezés is elkészült.

Szintén csaknem nyolcvanmillió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg a csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése a településen. A Deák Ferenc, az Akai, a Hársfa, valamint a Rákóczi utcákat érintette a fejlesztés.

– A beavatkozásoknak köszönhetően a lehulló csapadékvíz biztonságos elvezetése megvalósult a befogadó Súri-patakba, az átlagos esőzések idején az érintett utcák lakosságának komfortérzete javult, az önkormányzati út és egyéb műtárgyak állagmegóvása jelentősen nőtt. Nagyobb esőzéskor az érintett ingatlanok vízkár okozta védelme megnőtt – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette, hogy várják a már benyújtott pályázataik kedvező elbírálásait. Pályáztak traktor beszerzésére, az egykori evangélikus iskola felújítására, turista fogadóépület megvalósítására, tornaszoba kialakítására, továbbá a járda és útépítési pályázati felhívásokat is szem előtt tartják.

Az eseményen Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. A helyi általános iskola négy tanulója pedig műsorral készült az átadóra.

Korábban már okozott problémát a településen a sok esőzés. 2014-ben a súri önkormányzat hivatalos közösségi oldalán számolt be egy komolyabb esetről. Akkor ezt írták:

Településünk több részén okoz kárt a sok esőzés végett keletkezett belvíz. Fotóink a Csatkai utcában készültek, ahol nem csak a Rendezvényteret, hanem a kerteket, utat is elborította a víz az éjszaka folyamán lehullott csapadék végett. A 2011-es „Tojásfából szivattyút” akciónk keretében beszerzett szivattyúk tettek jó szolgálatot mind a Hársfa utcai, mind a Csatkai utcai szivattyúzásnál. Bár ne kellene használni őket!

Korábban már okozott problémát a nagy esőzés a településen.
Korábban már okozott problémát a nagy esőzés a településen.
Fotó: facebook/Súr Község Önkormányzata / Forrás: facebook

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában