Passiójáték

2024.03.29. 16:26

Megemlékeztek Jézus kínszenvedéséről, kereszthaláláról +videó, fotók

Utolsó útjára kisérték el a megváltót a tatabányaiak. A tömeg végigkövette Jézus utolsó útját.

Goletz-DeáK Viktória

Nehéz terhének cipelésében nem nyújtottak Jézus számára segítő kezet a bámészkodók. Csak egy rövid szakaszon könnyebbülhetett meg, amikor az őrök egy parasztfiúra ráparancsoltak, hogy vegye át a fakeresztet. Cirénei Simon ezzel, ha akaratán kívül is, de egy rövid időre vállára vette az emberiség bűneinek a terhét. Egy jelenet abból a tizennégy állomásból, amit Jézusnak kellett végigjárnia a keresztrefeszítésekor és amit a Gallavölgyi Egyházközség felelevenített Tatabányán. Az élő keresztútjárás nagypénteken délben indult a Fő téri posta elől.

Utolsó útjára kisréték el Jézust a tatabányaiak. A tömeg végig követte a megváltó utolsó útját.
Cirénei Simon egy időre átveszi az emberiség bűnének a terhét Jézustól 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A Jézust alakító fiú megroggyanó léptekkel, több tucatnyi ember kíséretében, énekszó mellett haladt az Árpád téren át. Útja nehéz volt és viszontagságokkal teli. 

Jézus háromszor is elesik 

Hatalmas terhe és az emberiség bűneinek a súlya alatt háromszor is elesik, támogatást pedig csak kevesen adnak neki. A tömegben feltűnik édesanyja, Mária, aki az utolsó óráiban sem akarja magára hagyni fiát. És Veronika, aki kendőjével törölte le Jézus vérrel áztatott arcát. Útja végállomása, az Életfa pedig földi életének utolsó helyszíne is lett: keresztrefeszítették. Miután levették a keresztről, sírba helyezték, azonban az utolsó stációban, harmadnapon feltámadt. Végül egy közös énekkel, majd imádsággal emlékeztek a megváltóra a résztvevők.

Utolsó útjára kisréték el a megváltót a tatabányaiak. A tömeg végig követte Jézus utolsó útját.
Jézus háromszor esett össze a hatalmas súly alatt
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Palkovics Ferenc, a Keresztény Értelmiségiek Szövetség (KÉSZ) tatabányai csoportjának elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az élő keresztút még a korábbi alsógallai plébános, Simon Péter kezdeményezése volt.

– Harminc évvel ezelőtt írta meg még Budapesten. Először a bazilikánál, ahol Jézus a sírban lett eltemetve. Tatabányán pedig az Életfánál ér véget Jézus életútja – ismertette a szervező, aki elmondta, hogy 15-18 szereplővel szokták előadni, főleg a katolikus egyházközégekből szerveződve. 

Utolsó útjára kisréték el a megváltót a tatabányaiak. A tömeg végig követte Jézus utolsó útját.
Jézus földi életútja az Életfánál ért véget
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– A szereplők nagyjából állandók, kinek nagyobb, kinek kisebb szerepe van, Jézusé nagyon nagy szövegtudást, átélést igényel. Igazából ez misztériumi játék, nem egy liturgia, vagy színdarab, inkább a kettő között valahol. Egy isteni titkot jelenít meg itt, az emberek között – magyarázta az elnök, aki hozzátette, hogy idén már gitárkísérettel és az alsógallai énekkar részvételével zajlott az esemény. Illetve külön öröm, hogy a nézők pedig nem csak tatabányai, hanem környékbeli gyülekezetekből is érkeztek. Sokan pedig gyerekekkel együtt érkeztek, akik szintén velük énekeltek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában