Évforduló

2024.03.13. 13:46

Kincsem 150: emlékérmék az évfordulóra

Különleges emlékérmeket bocsátott ki a jegybank. Most már törvényes fizetőeszközök is öregbítik Kincsem hírnevét.

Kemma.hu

Fotó: facebook/Kincsem Park - Nemzeti Lóverseny

Ezüst és színesfém emlékérmeket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank a Honvédelmi Minisztérium támogatásával. A jeles alkalom nem más, mint a százötven évvel ezelőtt világra jött magyar versenyló, Kincsem születésének évfordulója. Kincsem ötvennégy futamon ötvennégy győzelmet aratott.

Most már törvényes fizetőeszközök is öregbítik Kincsem hírnevét
Most már törvényes fizetőeszközök is öregbítik Kincsem hírnevét
Fotó: facebook/Kincsem Park - Nemzeti Lóverseny 

Kincsem, az emlékérme

A tizenötezer forint névértékű ezüst és a háromezer forintos címletű színesfém emlékérméket ugyanolyan éremképpel bocsátotta ki a jegybank, alapanyaguk mellett csak értékjelzésükben térnek el. Kereszthury Gábor iparművész tervezte az emlékérmeket. Az előlapon a többszörös díjnyertes versenyló portréja látható, nyakában babérkoszorúval. Kincsem mellett gazdája, Blaskovich Ernő látható.

Brenyó Józseffel, a kisbéri születésű lovas szakíróval készült korábbi podcast adásunkban Kincsemről is beszélgettünk.

– A Mezőgazdasági Múzeum könyvtárában találtuk meg a Vadász- és Versenylapnak a korabeli példányát, amelyben az szerepelt, hogy Kincsem Kisbéren született – emelte ki.

Az emlékérmék ugyan törvényes fizetőeszközök, azonban a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, valamint webáruházában lehet megvásárolni. Kincsem 1874. március 17-én jött világra, születésének évfordulója alkalmából vasárnap 11 órától emléktáblát avatnak Kisbéren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában