Költözés

2024.03.24. 08:55

Egy hódcsalád tartotta fel a forgalmat Vértesszőlősnél

Hosszú sorokban álltak az autósok pénteken Tata és Vértesszőlős között. Ugyanis egy hód család költözött át az út túloldalára.

Kedves történetet osztott meg olvasónk a Kemma.hu-val. Mint írta: pénteken reggel, amikor Tatára ment autóval, illetve délután hazafelé is hosszú sorban álltak az autók a homokbánya magasságában. Most azonban kivételesen nem morogtak a sofőrök. Ugyanis nem egy baleset, vagy munkálatok miatt alakult ki a dugó, hanem egy hódcsalád tartotta fel a forgalmat. 

Hosszú sorokban álltak az autósok pénteken Tata és Vértesszőlős között. Ugyanis egy hód család költözött át az út túloldalára.
A hódcsalád valószínűleg új otthonába cipelte az úton keresztül az ágakat
Forrás: Maimalac - Jakabházy Miklós fotói/Facebook

Ildikó elmondta, hogy az autóból azt látták, hogy két nagyobb és két kisebb hód a homokbánya oldaláról méteres ágakat vitt át a másik oldalra. 

– Mintegy 15 percet álltak az autósok reggel nem sokkal fél kilenc előtt, mire a hódok befejezték a költözést. A két nagy cipelte az ágakat, a két kicsi pedig követte őket. Nem sokkal dél után jöttem visszafelé, akkor ugyanez fogadott. Senki sem kiabált nekik, vagy dudált, hogy elijessze őket. Minden autós türelmesen megvárta míg befejezik a hódok a munkát – elevenítette fel a történteket Ildikó. 

A hódok valószínűleg új otthonukat keresték

Szabó Máté, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a hódok télen párzanak, vagyis a kölykök 2 hónap körüliek lehetnek. Azonban hogy miért pont arra járkáltak csak találgatni tudott. Feltételezhetően új területet hódítottak meg a hódok. 

– A környéken több kisebb tó is van, illetve az autósiskola környékén egy mocsarasabb, vizesebb terület. Elképzelhető, hogy oda hordták a hódok a faágakat, hogy segítségükkel gátat építve megemeljék a vízszintet. Egyébként gyakori, hogy ha egy adott területen már túl sok hód él, vagy már nem megfelelő az állatok számára, akkor a hódok "összecsomagolnak" és arrébb költöznek – találgatott  szakember, aki arra figyelmeztetett, hogy a hód védett faj hazánkban. Büntetést kell annak fizetnie, aki egy példányt is elejt. Máté azt is elárulta, hogy nemrég Tatán kóborolt egy hód az úton. 

– Nemrég Tatáról érkezett a bejelentés éjjel, hogy egy hód sétálgat a Fényes Fasori körforgalom építésénél az úton. Megkértük a bejelentőt, hogy terelgesse vissza az Által-ér felé, hogy haza találjon – mesélte a természetvédelmi őr. 

Egyébként a tatai Fényes Tanösvényre is beköltöztek már a hódok. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Jakabházy Miklós, avagy Maimalac a közelmúltban lélegzetelállító fotókat osztott meg Facebook-oldalán. A természetfotós a Fényes Tanösvény legújabb sztárját, egy hódot kapott lencsevégre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában