Ünnepségsorozat

2024.03.20. 19:30

Hetvenkedtek: fotókiállítással és könyvbemutatóval is ünnepeltek

Méltó módon ünnepelt a bányászváros. Fotókiállítással és könyvbemutatóval egybekötött, Hetvenkedő bányászváros című programnak adott otthont szerda délután az oroszlányi Bányász Klub Közösségi és Rendezvényház.

Wágner Zsanett

Oroszlány várossá válásának 70 évét ünneplő közönséget várták március 20-án délután 3 órakor a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényházba, ahol a Hetvenkedő bányászváros című programmal kezdődött a jubileumi ünnepségsorozat.

Hetvenkedő bányászváros című jubileumi ünnepség Oroszlányban
A Hetvenkedő bányászváros című ünnepségen Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is beszédet mondott
Fotó: Flajsz Peter

A közönséget a klub előtti Szabad-Tér galériában fogadták, ahol Dallos Zoltán, a KaDarka színtársulat vezetője mondott alkalomhoz illő szavalatot. Ezután Takács Károly a klubot működtető alapítvány elnöke idézte fel, milyen alaposan készültek a jeles alkalomra. A közönséget ezt követően az intézménybe invitálták, ahol Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondta el ünnepi beszédét.

– Úgy kell ma dolgoznunk, hogy Oroszlány több legyen, mint lakóhely. Otthon legyen. Kívánom, hogy legyen mit örökül hagyni és ne feléljük, hanem tudjuk gyarapítani az értékeket – emelte ki beszédében, ami a 30 év múlva ünneplő, 100 éves város képére épült. Feltette a kérdést, vajon, lesz-e valaki, aki a Rákóczi úti csilletolók közös emlékét felidézi? Lesz-e valaki, aki tudja, miért vannak a sgraffitók, érti mit jelent a brányicska szó, vagy tudja, hogy mit jelent az oroszlányi „Beton”? Lesz-e még város, ami ma van? – hangsúlyozta ünnepi beszédében.

Hetvenkedő bányászváros - jubileumi ünnep Oroszlányban
Forgács József dedikálta könyvét a rendezvény végén
Fotó: Flajsz Peter

Hetvenkedő bányászváros: könyv is született a jubileumra

Később filmhíradókból és az oroszlányi krónikás, Kertész Imre felvételeiből összevágott képsorokat láthatta a közönség, majd Forgács József Bányászvárosi történetek című könyvét kapta meg minden jelenlévő. A szerző egy-egy gondolat erejéig szólt a kiadványról. Mint mondta, van még abból, ahonnan ez jött. Kijelentésével nemcsak felidézte a Reszkessetek betörők című amerikai film egyik híres jelenetét, hanem arra is célzott, mennyire hiánypótló történeteket gyűjtött össze a könyvben.

Hetvenkedő bányászváros
Halmi Helga lett a fotópályázat győztese
Fotó: Flajsz Peter

– A nincs könyve született meg. Merthogy az van benne, ami ma már nincs – kezdte gondolatait Forgács József. Kifejtette, rajtunk múlik, mennyire becsüljük meg a múltat, az emlékeket. Ebben a könyvben hét történet van és egy önéletrajz, Kertész Imréé, aki az első városi krónikás volt.

Végül a fotópályázat eredményhirdetése zárta a programot. Minden résztvevő kapott különdíjat. Az első három helyezett stílszerűen 70 ezer forintos vásárlási utalványt kapott és egyebek mellett éves belépőt a Bányász Klub rendezvényeire. Harmadik lett Őri Bálint, akit Szalai Attila előzött meg, első pedig Halmi Helga.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában