Díj

2024.03.14. 20:21

Elismerést kapott Koditek Pál

Az egyik legrangoaabb állami kitüntetésben részesült Koditek Pál, melyet a napokban a Pesti Vigadóban Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nyújtott át az esztergomi szakembernek. Az Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültet a kitüntetés átadásának előzményeiről és részleteiről kérdeztük.

Pöltl Zoltán

Koditek Pál a napokban vette át az egyik legrangosabb állami kitüntetést

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Koditek Pál, aki csaknem 50 éve dolgozik az idegenforgalom és a történelmi örökség védelme, ápolása területén, a Cathedralis Tours Utazási és Kulturális Rendezvényszervező Iroda Kft. ügyvezetője, mely mellett az Esztergom Barátainak Egyesülete elnöke, valamint a Balassa Bálint Társaság elnökségi tagja, de nem mellesleg volt önkormányzati képviselő is. (Legutóbb a Balassa Bálint Társaságnál mondott székfoglalójáról cikkeztünk.) Eddigi tartalmas életútja egyik, ha nem a legnagyobb elismerése a most átvett állami kitüntetés, melynek kapcsán azt kérdeztük tőle, hogy miként értesült az átadó ünnepségről. 

Mint elmondta, február 8-án a Miniszterelnöki Iroda Kitüntetési Osztályáról érkezett hozzá egy e-mail arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére ezt a kitüntetést szeretnék számára adományozni. Az elektronikus levélben esetleges javításra is lehetőséget adtak, mely a kitüntetés mellé járó oklevél szövegénél volt. Ezek visszaküldése után március első hetében kapott újra értesítést Koditek Pál a március 12-ei díjátadó ünnepségről. 
A Pesti Vigadóban megtartott ünnepségen Navracsics Tibor Sulyok Tamás köztársasági elnök megbízásából adta át a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt és a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket, melyeknél nagyobb elismerésként rangban már csak a Kossuth-, illetve a Széchenyi-díj áll. 

Koditek Pál a kitüntetés adományozása okáról szólva elmondta, hogy munkásságának alapja az, hogy olyan hivatást választott, melynek tárgya Esztergom, annak történelme, turizmusa, kulturális és történelmi öröksége. A szakember hangsúlyozta: munkáját, hivatását olyan tevékenységnek fogja fel, ami a város javára szolgálja, illetve munkahelyein, vállalkozásában gazdasági eredményeket is fel tudott mutatni. A cél mindig az, hogy az Esztergomba érkező vendégeknek a várost esztergomi szemmel, magyar szemmel bemutatni olyan történelmi háttérrel, mely kiemeli ezt a várost oda, ahová egyébként nemzeti szinten is kell, hogy kerüljön, tehát ez a magyar Róma, ez lélekben minden magyarok nulla kilométerköve. 

A kitüntetésről szóló okmányon az adományozás indoklása így szól: „Esztergom közéletében vállalt aktív szerepe, valamint a város idegenforgalmi fejlesztése érdekében végzett sokrétű tevékenysége elismeréseként.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában