Csoda a felszín alatt

2024.03.02. 15:49

Ékszerteknősök és medúzák lepték meg a búvárt a születésnapi merülésen

Milyen lehet egy születésnapi merülés? Kostyál Pál például csukaívást szeretett volna lencsevégre kapni, helyette ékszerteknősök és medúzák között találta magát a víz alatt.

Kemma.hu

Kostyál Pál amatőr búvár hetente merül az Oroszlány közeli tóban

Forrás: Kostyál Pál/Facebook

Kostyál Pál több éve hódol egy varázslatos hobbinak, a természetbarát édesvízi búvárként fantasztikus felvételeket készít hazánk tavaiban. Nem csak „bámészkodik”: már a legelső nyíltvízi merülésére egy akció kamerát vitt magával, annyi különleges teremtmény jött már szembe vele. A tapolcai merüléséről korábban a Sokszínű vidék is írt, akkor egy pazar kisfilmet forgatott a színpompás halakról. Az oroszlányi búvárfilmes születésnapja pedig egészen különlegesre sikeredett: ékszerteknősök és medúzák között ünnepelhetett.

Különös teremtményekkel találta szembe magát az oroszlányi búvárékszerteknősök és medúzák
Kostyál Pál amatőr búvár hetente merül az Oroszlány közeli tóban, de az ékszerteknősök és medúzák még őt is meglepték
Forrás: Kostyál Pál/Facebook

Pál azt is elmondta, hogy egy Oroszlány környéki tóban merül leggyakrabban, mert az általa ismertek közül ennek a leggazdagabb az élővilága. A tó magánkézben van, a tulajdonos megengedi a búvárnak, hogy a vízben forgasson. Legutóbbi merülésekor, ami születésnapjára esett, két ékszerteknőst fedezett fel.

– Az egyik a felszínen lebegett, a másik a tómederből jött. Akkor ébredhettek – mondta Kostyál Pál, aki civilben családi vállalkozásban dolgozik egy gazdaboltban. Az üzletet még 1985-ben a férfi édesapja nyitotta. Pál 1977-ben, február 17-én született a vízöntő jegyében, talán ez is közrejátszott abban, hogy a vízi világ iránt régóta szenvedélyesen rajong.

Ékszerteknősök és medúzák a víz alatt

– Gyerekkori álmom volt, hogy egyszer majd búvár legyek – mondta portálunknak Kostyál Pál, aki emellett 5-6 éves kora óta pecázik. Ennek ellenére a búvárkodás csak később kapott főszerepet az életében, pedig mindig foglalkoztatták a víz alatti lények. Kíváncsi volt, mi történik odalent – fogalmazta meg.

– Találkoztam már szarvastetemmel a víz alatt. Láttam rákokat és kagylókat is, de hydrák és az édesvízi medúzák is jöttek már szembe velem – zárta szavait az amatőr búvár, akinek terve az, hogy jövőre természetfilmet készít.

Kostyál Pál csukaívást szeretett volna lencsevégre kapni, de az oroszlányi búvár merülése után néhány perccel különös teremtményekkel találta magát szemközt a víz alatt.
Különleges teremtményekkel, például ékszerteknőssel is találkozott már az oroszlányi búvár
Forrás: Facebook/Kostyál Pál

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában