Programkavalkád

2024.03.22. 17:22

A jövő vízügye most dől el, üzeni a Duna Múzeum

A Víz Világnap alkalmából számos szakági társszervezet részvételével tartott programkavalkádot a Duna Múzeum. A március 22-én kezdődött többnapos eseményre alapvetően az általános iskolás és óvodás korú gyerekeket várta az esztergomi intézmény.

Pöltl Zoltán

A múzeum udvarán játszva ismerkedtek a vízzel a gyerekek

Fotó: P.Z

A helyileg illetékes vízmű vállalat, a vízirendőrség, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Duna-Ipoly Nemzeti Park, Rendes Niki környezeti nevelő, Kubovics László természetfotós volt egy csapat, amikor március 22-én elindult a Duna Múzeumban Víz Világnapjához kapcsolódó tematikus programsor. A fenti felsorolásban szereplők mindegyike a maga területének megfelelően mutatta be a vízzel kapcsolatos ismereteket, illetve az egész program alapvetően a környezetvédelemről, a vizek védelméről szólt. Ez leginkább annak fényében történt, hogy több szakmai fórumon elhangzott: a jövő vízügye most dől el.

A múzeum saját célja ezen belül az, hogy rávilágítson azokra a problémákra, melyek fókuszában a természetes vizek, a kárpát-medencei vízkincs szennyezése áll. A gyerekeknek kínált ismeretterjesztő foglalkozások, kiállítások mottószerű üzenete pedig az volt, hogy minden egyes ember személy szerint tehet azért, hogy a környezet, benne a vizek, védve legyenek a szennyezésektől, ezt mindenki a saját körülményei között kell, hogy megvalósítsa.

A március 22-ei és 25-ei napokon a következő programokkal találkoztak a gyerekek: vizes kísérletek, vízi ragadozók a nemzeti parkban, a természetfotózás rejtelmei, minden, amit a karsztvizekről tudni lehet, vízellátás a csatornarendszerekben, vízkörforgás, forrásvizek palackozva, vízügyes tárgyak története egy gátőr elbeszélésében. Ezek mellett szintén a programsor része volt az intézmény vizekkel kapcsolatos makettjeinek működtetése, a dunai halak fajtáit felvonultató játékos pecázás, Rendes Niki környezeti nevelő a műanyagok kontra természet témában tartott előadása, illetve játékos módon mutatják be az OVF munkáját, valamint eredeti eszközökkel tartottak bemutatót a hagyományos kézi mosásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában