Cél: a káresetek csökkentése volt

2024.02.20. 13:26

Villámárvizek elleni védekezés: csapadékvíz elvezető rendszert adtak át Várgesztesen +fotók

Újabb mérföldkőhöz ért Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése. Ezúttal a várhoz vezető útszakasz melletti árkok újultak meg.

Kemma.hu

Patányi Gergely, Rising Károlyné és Czunyiné dr. Bertalan Judit vágta át a szalagot

Fotó: Flajsz Peter

Újabb mérföldkőhöz ért Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése. A Vár utcában is megújultak az árkok. Rising Károlyné, a település polgármestere köszöntötte az útszakasz mellett felsorakozó képviselőket, érdeklődőket és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, valamint Patányi Gergelyt, a kivitelező cég, a Vértes-Út Kft. ügyvezetőjét. 

Elhangzott: a hirtelen lezúduló eső, a villámárvizek a hegyekkel körbeölelt, völgyben fekvő településen az elmúlt években nagyon sok kárt okoztak. Többször árasztotta el sárral a falu központját az erdei hordalék és sártömeg, s tette járhatatlanná a faluban az utakat, járdákat. A vízkárok kezelése, és a káresetek csökkentése érdekében elhatározták, hogy korszerűsítik a belterületi csapadékvíz elvezető rendszert.

Már évekkel ezelőtt elkészítették a Várgesztes belterületeit védő övárok-rendszerhez kapcsolódó belterületi vízrendezési tanulmánytervet, majd ahogy nyíltak a pályázati források, elindultak a beruházások. 

Négy évvel ezelőtt a Széna úton váparendszerű aszfaltos utat építettek ki, majd pedig az Arany János és az Összekötő utca biztonságos csapadékvíz elvezetését. Megvalósult az összekötő utca földmedrű árkainak burkolása, valamint a kivitelezés végén a burkolt út és az új mederelemes árok között a padka helyreállítása. Az Arany János és Vár utca csomópontban a délről érkező csapadékvíz biztonságos elvezetését is megoldották. A Vár utcában az árkok eltört elemeinek cseréje és valamennyi meder lap bebetonozása is megtörtént.

A polgármester hangsúlyozta: folytatják a beruházásokat a településen, hiszen a fejlesztés eredményeként kivédhetőbbé válnak a vízkár okozta anyagi károk, amelyek korábban az önkormányzatot és a lakosságot terhelték. 

A projekt a megyei önkormányzat koordinációjával és támogató javaslata alapján valósult meg TOP-os projektből.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kitért a várban folyó munkálatokra is, hiszen jelenleg folyik a történelmi jelentőségű hely felújítása, stabilizálása. Amint ez befejeződik, s a hatalmas munkagépek már nem járnak a vár felé, akkor az odavezető útszakasz felújítása is megtörténhet. 

Patányi Gergely megköszönte a lakók türelmét, s elmondta: 500 folyóméter árok újult meg, ennek nagy része újonnan lett kialakítva. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában