Felmérés

2024.02.14. 14:00

Vármegyénkben is megszámolták a sirályokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Vízimadár-védelmi Szakosztálya szervezésében a télközepi vízimadár-monitoring keretében január 11-e és 17-e között tartották a telelő sirálycsapatok országos felmérését.

Kemma.hu

Vármegyénkben is megszámolták a sirályokat

Forrás: Vármegyénkben is megszámolták a sirályokat

Ennek során összesen több mint 40 ezer sirály került be a leltárba. Több érdekes faj került elő, köztük volt, amit vármegyénk területén azonosítottak a szakemberek - tájékoztatott hivatalos honlapján a közelmúltban a szervezet.

Az országban 40 területet jártak be az MME szakemberei, melyek közül 16 szeméttelep volt. Pitó Andor a szervezet honlapján közzétett összegzésében kitér rá: több „sirályos hely” kimaradt a felmérésből. Ez amiatt van, mert előzetesen beszélt helyi emberekkel, akik jelezték, hogy a tartós éjszakai fagyok miatt nincsenek a térségben sirályok. Ilyen helyszínek voltak a kiskunsági szikesek, a vas megyei bányatavak és szeméttelepek, illetve a magas vízállás miatt a Dunáról is mindenki azt jelezte, hogy nincs komoly éjszakázóhely ott sem.

A számlálás alapján a tatai Öreg-tónál 1200 dankasirályt, 900 viharsirályt, 100 nagy testű sirályt, 18 sárgalábú sirályt, valamint 282 sztyeppi sirályt azonosítottak az MME szakemberei. A tatabányai szeméttelepnél is dankasirályból volt a legtöbb, 750, viharsirályból 150-et, sárgalábú sirályból 50-et, míg sztyeppiből 350-et sikerült azonosítaniuk. Naszálynál, a Ferencmajor-halastavaknál pedig a fenti időszakban egyetlen sirályt sem számlálhattak meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában