Statisztika

2024.02.24. 15:22

A nők vezetnek ebben szinte mindenhol, a városokban elszomorító a helyzet +infografikák

A lakosság szempontjából szűkebb hazánk városaiban drasztikus a csökkenés. Komárom-Esztergom vármegyében szinte mindenhol a nők vezetnek a statisztika szerint.

Kemma.hu

A nők vezetnek a férfiakkal szemben, legalábbis, ami Komárom-Esztergom vármegye lakosságának 2023-as összetételét illeti egészen biztosan. A stat.dbhir oldalán böngésztük a vármegyei statisztikákat. Több érdekességre is bukkantunk. Az kijelenthető, hogy szűkebb hazánkban a statisztika szerint női uralom van. De milyen a lakosság helyzete a városainkban és településeinken? Most megmutatjuk nektek.

A nők vezetnek szinte minden vármegyében. Tatabányán egyre kevesebben laknak évről évre
A nők vezetnek szinte minden vármegyében. Tatabányán egyre kevesebben laknak évről évre
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Komárom-Esztergom vármegye a 2023-as adatok szerint az országos rangsor 14. helyén áll a maga 304 ezer 962 lakosával. Mögöttünk csak, Heves, Zala, Vas, Tolna és Nógrád áll. Kicsiny megyénkben 157 ezer 39 nő és 147 ezer 923 férfi él. Egészen pontosan 9 ezer 116-tal több a hölgyek száma. Méretekből adódóan a legnagyobb különbség ebben a tekintetben Pest vármegyében van, ahol 32 ezerrel több nő él. A legkisebb eltérés Nógrádban van, ahol csupán 5 ezer 513 nővel van több, mint férfi.

A nők vezetnek, de akadnak kivételek

Vármegyénkben 76 település található Tatabányától egészen Csatkáig.  Ahogy az országosan is látható a fenti infografikából, mindenütt a nők vannak többségben. Vármegyénkben azonban ez alól akadnak kivételek. Összesen 21 községet számoltunk, ahol több volt a férfi lakos 2023-ban. Ez az adat azonban még így sem éri el a megyei települések számának a harmadát sem. A dobogó élén Szárliget áll ”férfi uralom” tekintetében a maga 50 fős többségével, de alig marad le 49-el több férfival Szákszend és a 40-nel több legényt számláló Kisigmánd.

2 Tata + 1 Komárom, az egyenlő Tatabánya

A lakosság alakulását tekintve városainkban nem túl rózsás a helyzet. Ha csak vármegyénk városait vesszük górcső alá, azt mondhatjuk, hogy csupán kettőt leszámítva mindenhol csökkent a lakosság 2022-ről 2023-ra. De nagyobb intervallumot, 10 évet nézve is elmondhatjuk, hogy 2013 óta szinte mindegyik városunkban egyre kevesebben laknak. Tíz év távlatában Tatabánya mutatja a legrosszabb helyzetet, itt 4689 emberrel élnek kevesebben. A két kivételt Kisbér és Lábatlan jelenti. Ebben a két városunkban 2022-höz képest gyarapodás figyelhető meg.

Töretlen a lakosság növekedése

Azonban nem csak a csökkenés a jellemző megyénkben, akadnak szép számmal olyan települések is, ahol töretlen a felfelé ívelés nem csak a 2022-es évhez képest, hanem nagyobb időintervallum tekintetében is. 2020-tól 2023-ig böngésztük az adatokat. Az alábbi infografika azt mutatja, hogy ezeken a megyei településeken nőtt folyamatosan a lakosok száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában