Rákóczi Szövetség

2024.02.12. 11:00

Milyen volt a magyarság ezer éve? - így indították az évet az oroszlányi rákóczisok

Sullivan Ferenc történész beszélt az eurázsiai népvándorlásról, a honfoglalás előzményeiről, valamint részletesen vázolta a magyarság egykori és jelenlegi helyzetét. A szakértő a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezetének meghívására érkezett a bányászvárosba.

Wágner Zsanett

Ismét nagy érdeklődés kísérte helyi szervezetük rendezvényét

Forrás: Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete/Facebook

Ismét nagy érdeklődés kísérte a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezetének évindító rendezvényét, aminek a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítóterme adott otthont. Az esemény kezdetén a jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek a civil szervezet elhunyt elnökségi tagjára, Takács Tímeára.

Nagy Csaba elnök elmondta, egyik fő tevékenységük közé tartozik a határon túliak magyarokkal való kapcsolattartás, így azt gondolták, hogy összesített előadás keretében mutatják be a Kárpát-medencében élőket.

A történelem órának beillő előadást Sullivan Ferenc történész tartotta, aki egyúttal a Mathias Corvinus Collegium, valamint a Rákóczi Szövetség munkatársa is és aki a magyarság 1000 évét mutatta be.

– Természetesen nagyon tág a témakör – kezdte beszédét a történész, aki kifejtette azt is, hogy nem lehet a honfoglalástól elkezdve napjainkig megemlíteni minden egyes fontos történelmi mérföldkövet. – Az előadásban szeretnék rávilágítani arra, hogy szerintem mely csomópontok, mely események és mely tendenciák befolyásolták a magyarság kialakulását és mindennapjait – mondta Sullivan Ferenc.

A képekkel, térképekkel, számadatokkal gazdag prezentáció bemutatta az eurázsiai népvándorlástól kezdődően a honfoglalás előzményeit, a nagyobb tájegységeket. Részletesen vázolta az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és vajdasági, valamint a muravidéki magyarság egykori és jelenlegi helyzetét, létszámát.

Legközelebb február 22-én tart összejövetelt a Rákóczi Szövetség Oroszlányi szervezete ugyanezen a helyszínen, ahol az Isonzo völgye című előadás vendége lesz Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában