Programsorzat a Keltike Házban

2024.02.06. 17:43

Milyen művészeti emlékek találhatóak és ismerhetőek meg Várgesztesen?

Milyen művészeti emlékek találhatóak és ismerhetőek meg Várgesztesen? – ezzel a címmel indult programsorozat a Keltike Házban, ahol az érdeklődők Pfiszterer Ilona nyugdíjas pedagógus előadásából Hertay Mária, Munkácsy-díjas grafikusművész életével, munkásságával, művészetével ismerkedhettek meg.

Kemma.hu

Pfiszterer Ilona előadását Hertay Máriáról sokan hallgatták meg

Forrás: vargesztes.hu

– A testvérem ott volt Mária 85. születésnapján, és egy olyan könyvet hozott haza, amiben a legtöbb munkája megtalálható. Lenyűgöző volt, hogy Mária miket alkotott. A várgesztesieknek nem kell bemutatni, hiszen míg a templomban alkotott, nagyon sokan személyesen is találkoztak vele – köszöntötte a megjelenteket az előadó. Hozzátette: a művész Várgesztesre került képeinek kiválogatásában is aktív részesen volt. Azt is elmondta, hogy bár hivatalosan Csornán található állandó kiállítása, s ott valóban a tűzzománc alkotásai is megtekinthetők, összességében a Várgesztesen bemutatott rézkarc és litográfia gyűjtemény gazdagabb.

Hertay Mária fiatalon, a főiskolát befejezve érkezett Várgesztesre, s készítette el az oltárképet, a két oldalán lévő Szent Vendel és Borbála falfestményeket és a stációképeket. 
Pfiszterer Ilona részletesen szólt a Mária által alkalmazott technikákról, a rézkarc és a litográfia készítési folyamatáról. A Keltike Házban látható rézkarcok többségéből 15 másolat készült, az egyikből a tizenkettediket kapta meg a település. Ez abból a számból derül ki, melyet az alkotás alsó felén tüntetett fel a művész az aláírása és a kép címe között, ám vannak olyan művek is, amelyeknek a hátuljára jegyezte fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában