Hagyomány

2024.02.22. 19:21

„Menjen és tél, jöjjön a tavasz” - kiszebábbal űzték a telet a környei az ovisok

A környei óvodában a farsang érdekes programokat kínált és kiszebáb égetéssel zárult – adta hírül a kornye.hu.

Kemma.hu

A környei óvodában a farsang kiszebáb égetésével zárult

Forrás: kornye.hu

A rengeteg maskarába bújt résztvevő megmutatta, hogy mennyire színes egy ilyen nap. Jól megfért egymás mellett a gólya, béka, madárijesztő, királylány, sellő, indián, és a rendőri felügyelet sem hiányzott.

A télűzés hosszú évek óta jelen van az ovisok életében. A farsangi időszak lezárásaként kiszebábot is égettek. Rongyokból, papírokból készült, seprűre állított bábu jelképezte a hideg telet, a betegségeket, rossz dolgokat, szellemeket. A babona szerint ennek a bábnak az elégetése elűzi a gonoszt, a telet, a betegséget, és a mindennapi bajoktól megszabadítja az embereket.

Természetesen idén sem elégedtek meg csak a tűzgyújtással, bábégetéssel a jelenlevők. Napokig készültek különböző zajkeltő eszközök készítésével, és gyakorolták a jól ismert rigmusokat. A „menjen és tél, jöjjön a tavasz” felkiáltások után felcsendült a maskarások mondókája, végül pedig elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt – adta hírül a település.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában