Kiállítás

2024.02.24. 11:02

Marsbéli táj, Vörös varázslat kiállítás a tatabányai KPVDSZ Művelődési Házban

Vörös varázslat címmel nyílt meg Szabó János fotóművész kiállítása a KPVDSZ Művelődési Házban. A Gánt környéki elhagyatott bányákról készült sorozata különleges, holdbéli tájat ábrázol.

Kemma.hu

Megnyitották a KPVDSZ Műveődési Házban a Vörös varázslat című kiállítást

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A Vörös varázslat holdbéli tájának képeit elsőként Szücsné Posztovics Ilona polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, majd Somogyi Nóra, az intézmény vezetője ismertette Szabó János fontosabb állomásait. 

A 80-as években kapta meg első fényképezőgépét, s Nagybátonyban, ahol élt családjával fotózta a körülötte lévő világot. A debreceni egyetem alatt az intézmény hetilapjában már jelentek meg képei. 

Autodidakta módon sajátította el a fotózás alapjait, s Tatabányára kerülve a bányász fotókör tagja lett. Többek segítették, majd lett később több művészeti csoport tagja. 

Nemzetközi versenyeken mérettette meg magát, s ért el kiváló eredményeket. Szereti a természeti témájú képeket, s egyik kedvenc helye Gánt, ahol a 30-as évektől kezdve 1988-ig bányásztak bauxitot. Ma a rekultivált bányák marsbéli tájnak tűnnek, amelyet a természet lassan visszafoglal. Ezekről készít időről-időre fotósorozatot.

A kiállítás a Rozmaringos Bányász Egylet műsorával zárult, majd Szabó János körbevezette az érdeklődőket a tárlaton. A kiállítás március 10-éig lesz látható a KPVDSZ Művelődési Házban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában