Esztergom

2024.02.25. 07:54

Múltidéző: Így szaladt el a 20. század az ország legöregebb városházája mellett

1,8 milliárd forintból újítják fel a legendás hadvezér, (Vak) Bottyán János egykori otthonát. Az épület azonban nemcsak emiatt különleges: ez az ország legöregebb városházája. A Fortepan segítségével idézzük most fel a sokat látott épület utolsó, bő 100 évét.

Kemma.hu

Mint arról beszámoltunk, felújítják az esztergomi polgármesteri hivatalt. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 1,5 milliárd forintot nyert rá az önkormányzat, ezt egészítik ki a 300 milliós önerővel. A csaknem 300 éves épület az ország legöregebb városházája. 

Az ország legöregebb városházája 300 éve tölti be ezt a funkciót. Most felújítják
Az ország legöregebb városházája 300 éve tölti be ezt a funkciót. Most felújítják
Fotó: Kállai Márton / Forrás: Szabad Föld

Az ország legöregebb városházája legendás hadvezér otthona volt

Az épület eredetileg Bottyán János, vagy közismert nevén Van Bottyán háza volt. A Rákóczi-szabadságharc legendás hadvezére Esztergomban született. Végvári vitézként is helytállt. 1683-ban részt vett Esztergom visszafoglalásában, főhadnagyi rangban a város lovasságának parancsnokává nevezték ki. 1685-ben sikeresen védelmezte meg a várat a budai Sejtán Ibrahim pasa támadása ellen. Mint azt a wikipedia írja, a hadjáratok idején az esztergomi piactéren épített ház volt lakhelye. 1698-ban I. Lipót a házat nemesi kúriává minősítette a Buda 1686-os visszafoglalásánál tanúsított kiemelkedő vitézségéért, kivette az épületet a város hatósága alól, ami adómentességet és szabad italmérést is jelentett. 

Az épület az 1720-as években városházaként működött, többször átépítették, 1770-ben villámcsapás következtében leégett. A következő évekből származik a ma is látható, árkádos, barokk épület. A felújítás apropóján úgy döntöttünk, hogy felidézzük, milyen volt a városháza utolsó bő 100 éve. Galériánkban az első kép egy 1899-es képeslap, innen indul a múltidézés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában