Átadták

2024.02.10. 09:35

Koncertekkel avatták fel a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületét

Nagyszabású rendezvénnyel, koncertekkel és szalagátvágással avatták fel február 9-én pénteken a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületét. A teljes körűen megújult intézmény új lendületet adhat a város és egyben a térség kulturális életének.

Kemma.hu

Több koncertet is tartottak az este folyamán

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A megnyitón felidézték az épület történetét, a megújulás folyamatát és azt, hogy a korszerűsítést követően milyen funkciókkal töltik meg a művelődési központot. A hivatalos ceremóniát követően több koncertet is tartottak, a Vársz! Nevű zenekar megalapozta az este hangulatát, majd a Relics zenekar, az E/JAM, a Crumerum és a Great Company Show Band következett.

Mihelik Magdolna (Fidesz-KDNP), a település polgármestere az MTI-nek is nyilatkozott, amelyben elmondta, hogy az épületben háromszáz férőhelyes színházterem, felnőtt- és gyermekkönyvtár, zene- és próbatermek, valamint klubtermek kaptak helyet. Az 1900 négyzetméteres művelődési központban kicserélték a nyílászárókat, a padlót, a falburkolatokat, a szellőzőrendszert és a hőközpontot, elvégezték az azbesztmentesítést. Szigetelték a ház falát, liftet szereltek be és a tetőre napelemet telepítettek.

A nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Házat és Könyvtárat 1943-ban építették az egykori Viscosa gyár munkásainak, 1994-ig az üzem szakszervezete tartotta fenn. Különleges megoldása az íves alaprajz, a ház a Duna felé domborodó árkádos homlokzattal áll egy park közepén. A kultúrházi szárnyat 1963-ban moziteremmel egészítették ki.

Az intézmény fénykorát a 70-es években élte, majd 2011-ben állagromlás és a gazdaságtalan üzemeltetés miatt bezárták, később a tetőt felújították, így az épület szerkezetileg jó állapotban maradt fenn. Felújítása után ismét művelődési központként működhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában