Emléknap

2024.02.23. 20:27

A pártbizottság egykori épületében emlékeztek a kommunizmus áldozataira

Rendhagyó, emblematikus helyszínen szervezték meg Tatabányán a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját.

Kemma.hu

Gál Csaba, a Fidesz frakcióvezetője is részt vett az ünnepi megemlékezésen

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A Gazdaságfejlesztő Szervezet Nonprofit Kft. épületének aulájában, amely ezt megelőzően postaként, és abban az időszakban, amikor a proletár diktatúra, a kommunizmus szele járta át Magyarországot pártbizottságként működött – kezdte megemlékezését Lusztig Péter alpolgármester a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Rendhagyó, emblematikus helyszínen szervezték meg Tatabányán a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját.
Rendhagyó, emblematikus helyszínen szervezték meg Tatabányán a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját, ahol Lusztig Péter alpolgármester tartott ünnepi beszédet
Fotó: S. G. / Forrás: 24 Óra

A kommunizmus ma

Szónoklatában kiemelte a kommunizmus világra gyakorolt hatását, és hogy ez az eszmerendszer még ma is érezhető, hiszen több országban eszerint élnek. Az alpolgármester a kommunizmus kialakulásáról is szólt, arról az ideológiáról, amely a 20. században több millió ember életét követelte világszerte. 

Hazánkban is sokan váltak az erőszakrendszer áldozatává. A Magyar Kormány 2000-ben döntött az emléknapról, és alapította meg a Terror Háza múzeumot ott, ahol régen az ÁVH, azaz Államvédelmi Hatóság működött, követte el emberellenes tetteit.  

– Különösen fontos, hogy emlékezzünk, és gyerekeink is ismerjék meg ezt az eszmerendszert, azokat a gondolatokat, amelyek alapján embereket börtönöztek be, öltek meg – tette hozzá az alpolgármester. 

A város vezetői, képviselők elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseit az épület oldalán lévő emléktáblánál. 

Rendhagyó, emblematikus helyszínen szervezték meg Tatabányán a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját.
Az emléktáblánál elhelyezték az emlékezés virágait
Fotó: S.G. / Forrás: 24 Óra

A programhoz kapcsolódóan ezt követően megnézhették a Kalucsni című előadás a Jászai Mari Színház, Népházban. 

Máshol is tartanak megemlékezéseket vármegyénkben. Az Oroszlányi Bányász Klub és Közösségi Rendezvényházban A szabadság olimpikonjai című filmet vetítik. A program vasárnap 16 órakor kezdődik. 17 órakor Esztergomban Mindszenty József szobránál, a Sötétkapu előtt tartanak megemlékezést. Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. február 27-én 15 és 18 órától a 90 perc „szabadság” a B-közép és a titkosszolgálat című filmet vetíti az Est Moziban. A vetítés előtt 13 óra 30 perckor koszorút helyeznek el a Hősök terén a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblájánál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában