Év madara

2024.02.25. 10:15

Rajzok múzsája lesz a Turul-madár rokona, a kerecsensólyom

Az idei év madarává választott kerecsensólyom Duna-Ipoly Nemzeti Parkbeli helyzetéről tett közzé beszámolót a minap a szervezet a hivatalos honlapján. Mint írják, a faj védelmére nagy figyelmet fordít a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, ahogy így tett már valamennyi jogelődje is.

Walczer Patrik

Az igazgatóság minden tájegységében előfordul

Forrás: beküldött

Szorosan együttműködve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai évtizedek óta nyomon követik a kerecsensólymok helyzetét, monitoringozzák táplálékbázisukat, kutatják életfolyamataikat és táplálkozási szokásaikat, gyűrűzik és jeladózzák a madarakat. 

A beszámoló szerint az igazgatóság minden tájegységében előfordul a kerecsensólyom, de költőfajként már csak néhány helyen van jelen. Így például a Gerecsei Tájegység területén 2013-ban volt az utolsó bizonyított költés. Azóta csak feltételezik egy-egy pár fészkelését, de költőhelyet nem sikerült felderíteni. Az utolsó sikeres ismert sziklai fészkelés itt 2004-ben volt, a madár párban sziklán 2007 óta nem volt jelen. 

A Vértes-Mezőföldi Tájegységben már sokkal jobb a helyzet: az utóbbi években szép lassan növekszik a kerecsensólymok állománya. Jóllehet, az 1980-as évek végén a Vértes hagyományos fészkelőhelyei (sziklák és öreg bükkösök gallyfészkei) elnéptelenedtek. Két évnyi keresgélést követően 1990-ben sikerült újra fészkelő kerecsensólymot találni Zámolynál. Érdekesség, hogy ez a madár béklyós volt, mert feltételezhetően solymászmadár lehetett. Költési időn kívül megfogták, majd biztonsága érdekében (a beakadásveszély elkerülése miatt) a park szakemberei eltávolították béklyóját.

Az igazgatóság működési területén mindeddig egyébként összesen 795 kerecsensólymot gyűrűztek meg, közülük 731 volt fióka, amit fészken gyűrűztek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban. A rajzpályázat témája a 2024-ben az év madarának választott Kerecsensólyom.

A pályázatot óvodás, alsó tagozatos (1-4. osztály), felső tagozatos (5-8. osztály), középiskolás (9-12. osztály) és felnőtt kategóriában hirdetik meg. Pályázni kerecsensólymot ábrázoló, kizárólag A4-es méretű, kézzel készített, papíralapú alkotással lehet, az alkalmazható technikák: grafit, színes ceruza, filctoll, zsírkréta, tus, tempera, vízfesték, akril stb. vagy ezek ötvözete. 

A szervezők csak egyéni pályázatokat fogadnak el, pályázónként egy rajz küldhető be és csak olyan alkotással lehet pályázni, amely más pályázatokon nem vett részt. Jelentkezni az egyesület honlapján található nevezési űrlap kitöltésével és beküldésével lehet. A pályaművet digitalizálva, elektronikus úton kell beküldeni az űrlapon jelzett e-mail címre. (A nevezési űrlap tartalmazza a beküldés menetének további részletes információit is.) Az elfogadott fájl formátumok: JPEG, PNG, PDF, a fájl maximális mérete: 5MB lehet, a beküldési határidő március elseje. 

A beküldési határidő lejártát követően megkezdődik a digitálisan beküldött munkák feldolgozása, értékelése. Minden kategóriából a legjobb 10 művet választják ki. Ezt követően - kategóriánkénti - legjobb 10 mű alkotóját/alkotójának képviselőjét elektronikus úton (e-mailben) értesítik a döntő részleteiről. Az értesítést követően a kiválasztott alkotást postai úton meg kell küldeni az e-mailben megjelölt posta címre. A papír alapon beérkező, - kategóriánkénti - legjobb 10 alkotás közül választják ki a - kategóriánkénti - három legjobb pályaművet.

Minden kategóriában a három legjobb pályázatot díjazzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában