Gyászhír

2024.02.29. 17:01

Gyászol Tatabánya: elhunyt a város szeretett karnagya

Elhunyt Murányi Ferenc, a Kodály Zoltán Általános Iskola alapító igazgatója, Tatabánya Kultúrájáért Díjas karnagy, zeneszerző – számolt be a hírről Tatabánya Facebook-oldala.

Kemma.hu

Murányi Ferenc a város kulturális életének meghatározó személyisége volt. Alapító igazgatója volt a Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, ahol a vezetői teendők mellett tanított, karnagyként pedig fiúkórust is vezetett – olvasható a bejegyzésben.

Murányi Ferenc évtizedeken keresztül vezette az intézményt, emellett a Tatabányai Bányász Vegyeskar karnagyaként és szakmai vezetőjeként biztosította a város rendezvényeinek hátterét. Az együttessel hozzájárult Tatabánya kulturális életének színvonalához és színesítéséhez, méltón képviselte városunkat hazánk távolabbi településein és külföldön egyaránt.

A bányász vegyeskar az 1994-es évtől Bárdos Lajos nevével fémjelezve folytatta tovább működését. Murányi Ferenc az együttest működtető alapítvány alapító tagja volt, évekig segítette a kórust a basszus szólam vezetőjeként és a vegyeskar másodkarnagyaként is. Zeneszerzői munkássága is jelentős. A vegyeskórus repertoárját sok értékes, zömében helyi kötődésű saját szerzeménnyel gazdagította. Ilyenek a Szent Borbála-mise, vagy a Fohász Tatabányáért.

A város köszöni neki áldozatos, kiemelkedő szakmai tevékenységét, a zene és a pedagógia iránti elhivatottságát, amellyel tatabányai diákok ezreivel szerettette meg a zenét, és hálával tartoznak neki a város kulturális életéért végzett munkájáért.    

Nyugodjék békében!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában