Pályázat

2024.02.24. 07:45

Fenntarthatóság jegyében pályázott Tatabánya: elkészülhet a zöld menetrend

A fenntarthatóság jegyében pályázott Tatabánya önkormányzata a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program Plusz pályázatára. Nyolcvan millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyertek, amely megalapozhatja a városi zöld menetrendet.

Kemma.hu

A fenntarthatóság jegyében nyújtott be pályázatot Tatabánya. A városfejlesztés célja, egy zöld menetrend összeállítása – adta hírül tatabanya.hu.  A támogatásból több olyan stratégiai dokumentum készülhet el, mely a település következő éveinek városfejlesztéseit alapjaiban határozza meg.

Megalapozza a következő évtized fejlesztéseit 

A TOP_Plusz, „Fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatása” konstrukció felhívására beadott pályázatában az önkormányzat vállalta, hogy elkészíti a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját, a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervét, valamint számos, a jövő kihívásaira válaszokat kereső, iránymutató dokumentumot, melyek együttesen a következő évtized fejlesztéseit hivatottak megalapozni, alátámasztani.

Fenntartható Városfejlesztési Stratégia egy fontos eszközt jelent a városnak főként a pénzügyileg fenntartható, zöld és digitális átmenetet szolgáló fejlesztéseinek tervezéséhez és a 2021-2027-es uniós költségvetési időszak forrásfelhasználásához. Ehhez kapcsolódóan elkészül a városi zöld menetrend alapján kidolgozandó városi zöld finanszírozási keretrendszer és a város energiafelhasználásának átfogó energetikai felmérése. Megalkotják a városüzemeltetési szolgáltatások és önkormányzati fenntartású közintézmények digitalizációjára irányuló digitális átállás akciótervét; a város projektjeire, az akcióterületeire is vonatkozó üzleti modellt és tervet. A 2022. évi népszámlálás adatainak a rendelkezésre állását követően felülvizsgálják a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát is.

A klíma és akcióterv már elkészült

Ez megalapozza a város további, jövőben elkészítendő stratégiai dokumentumait, így  elkészül az Integrált Települési Vízgazdálkodási és a Települési Vízkárelhárítási Terv, illetve felülvizsgálják a Települési Környezetvédelmi Programot és a Fenntartható városi mobilitási tervet is.

Az éghajlatváltozás kihívásaihoz és a klímasemlegességi célok eléréséhez kapcsolódóan már elkészült a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában