Zöld rendszámok

2024.02.16. 17:00

Egyre keresettebbek az e-járgányok vármegyénkben is

2022 elejéhez képest két év alatt megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma Magyarországon – közölte nemrégiben az Energiaügyi Minisztérium (EM) a közösségi oldalán. A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal szerint a kiadott zöld rendszámok száma valóban évről évre növekvő tendenciát mutat, amelyből a hivatal évente mintegy 500 darabot ad ki.

Walczer Patrik

Egyre több zöld rendszámot adnak ki vármegyénkben is

Néhány évvel ezelőtt jórészt a nagyvárosokban láthattunk zöld rendszámú járműveket, manapság viszont már meg sem lepődünk meg azon, ha a vármegyénk legkisebb településein is pusztán elektromos meghajtású, vagy hibrid kocsik haladnak át. A technológiaváltás egyre inkább szembeötlő, egyes gyártók már fix időpontokat is bejelentettek, amelytől kezdve búcsút intenek a belsőégésű motoroknak és csak zéró emissziós, e-autókat fognak piacra dobni.

Bár itthon még sokan esküsznek a benzines és dízeles kocsikra, az viszont tény, hogy az e-autók iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Az MTI a minap szemlézte az Energiaügyi Minisztérium bejegyzését, melyből kiderül, hogy tavaly belföldön 22 ezer 651 darab gépkocsit helyeztek forgalomba zöld rendszámmal – melyek több mint 60 százaléka tisztán elektromos meghajtású volt – ezzel megdőlt a 2022. évi 21 ezer darabos bővülési rekord.

A közleményben az is olvasható, hogy 2023 végén összesen már több mint 86 ezer darab klímabarát jármű rótta a kilométereket a magyarországi utakon, ebből mintegy 45 ezret tesznek ki a tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik. Mindemellett mintegy 3 ezer elektromos teherautó, csaknem 500 környezetkímélő motorkerékpár és 206 tisztán elektromos autóbusz is ebbe a kategóriába tartozik.

A minisztérium arról is írt, hogy területi bontásban a zöld rendszámos járművek száma Budapesten már meghaladta a 34 ezret, vidéket pedig az 52 ezret. Sőt, a tavalyi év végére először lépte túl a fővároson kívül forgalomba helyezett zöld hatósági jelzéssel rendelkező gépjárművek aránya a 60 százalékot. A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal a megyei adatok kapcsán hozzátette: a kormányhivatal által kiadott rendszámok, valamint a tényleges futás és használat helye egymástól eltérhet. Így sok olyan járműt láthatunk vármegyénkben, melyeket például Budapesten, vagy távolabbi településen helyeztek forgalomba.

A gazdaság jövője a zöld energiában rejlik
A minisztérium szerint a magyar gazdaság jövője a zöld energiában rejlik, ezért a kormány a klímacélok elérése és a környezetterhelés csökkentése érdekében nagy figyelmet fordít a közlekedés zöldítésére. Az e-járműveknek több előnye is van a hagyományosakhoz képest, hiszen amellett, hogy nem szennyezik a levegőt, csendesebbek és akár fenntartásuk és üzemeltetőik működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. Ennek a célkitűzésnek a mérföldköveként pedig február elejétől a gazdasági társaságok vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetnek tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy éppen kisbusz megvásárlásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában