Holokauszt

2024.02.13. 17:46

Embertelen korszakot mutat be a legújabb kiállítás a Keriben +fotók

A Holokauszt Emlékközpont vándor kiállítását nyitották meg a KERI Galériában. A Világ Igazai című tárlat egy embertelen korszak kiemelkedő személyiségeinek állít emléket, akik emberségükkel, bátorságukkal sokak életét mentették meg.

Kemma.hu

Doktor Gabriella, a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola  igazgatója köszöntötte a megjelenteket, az intézmény végzős tanulóit, majd egy Radnóti Miklós vers után Varga Hortenzia, a galéria vezetője nyitotta meg a különleges kiállítást az aulában. 

A Világ Igaza az egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. Azoknak adható, akik nem zsidóként segítették, mentették meg a haláltól zsidó honfitársaikat. A Holokauszt Emlékközpont vándor kiállításán tizenhárom kiválóságot ismerhetnek meg az érdeklődők. Különböző nemzetek nagyjai kockáztatták életüket, hogy megmentsék vele másokét. 

A Világ Igazai között van görög, német, ukrán, szerb, francia, és magyar is. Fájó Erzsébet történetét is megismerhetjük, aki az Abonyi család két gyermekének dadája volt tizenévesen. Mikor a család költözött, ment velük, majd a németek bevonulása után minden tőle telhetőt megtett, hogy segítse a családot. A gettóból hamis iratokkal hozta ki, majd bújtatta őket különböző búvóhelyeken. Fájó Erzsébet 1986. november 26-án kapta meg a Világ Igaza kitüntetést. 

A kiállítás a KERI Galériában két héten át tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában