Hagyomyányőrzés Környén

2024.02.16. 15:02

A legények verébbel riogatták a tollfosztásban serénykedő asszonyokat

A hagyományos tollfosztást már nyolcadik alkalommal szervezték meg Környén, a Közösségi Házban.

Kemma.hu

A fiatalok bekapcsolódtak a tollfosztásba

Forrás: fotó: kornye.hu

Az eltelt évek és a nyolcadik hagyományőrző tollfosztáson szorgoskodó asszonyoknak, gyerekeknek köszönhetően mára elkészült egy stafírungra, azaz egy paplanra és egy párnára való fosztott toll. A szorgos kezeket a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe ezúttal február 10-én várta a Közösségi és Tájházba, Wéber Ádámnénak és Geiszt Imrénének köszönhetően tollban ismét nem volt hiány.
A tollnak a szár részéről a pihe-puhákat kell lefejteni. Valamikor ez egy időtöltés volt az idősek körében, amikor kalákában fosztották a tollakat. Minden lánynak kellett stafírungot készíteni a férjhez menetel idejére, így jóval korábban elkezdték a tollak gyűjtését és a fosztást - adta hírül a kornye.hu

- Emlékszem, még gyerek voltam és én is hallottam az asszonyoktól, hogy Kármen, ezt neked fosztjuk. Én meg azt sem tudtam, miről beszélnek – idézte fel mosolyogva az emlékeit Tirhold Kármen elnök. 

- Egykor a kacsának kétszer „mellesztették” a melle tollát, azaz egyszer már április, május környékén kitépkedték, utána pedig augusztusban a vágás előtt. A hagyományőrző tollfosztás évről-évre népszerűbb az idősek körében, hiszen szeretnek nosztalgiázni, a fiatalok, gyerekek pedig azért érkeznek, hogy megismerkedjenek ezzel a régi hagyománnyal, munkával.

A tollfosztás annak idején nem csak az asszonyok, lányok téli estéit színesítette meg a munka mellett beszélgetéssel, pletykálkodással, de azért a fiatalemberek is megtalálták a módját, hogy ne maradjanak ki belőle, hogy csibészkedjenek: a fosztás végéhez közeledve fogtak egy verebet, elrejtették a kupac toll alá és elengedték… a veréb össze-vissza csapdosott, a toll pedig össze-vissza szállt…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában