Mindenkit befogadnak

2024.01.09. 17:25

Vörös kód lépett életbe a hideg miatt: senki nem maradhat az utcákon vagy fűtetlen helyen

A hideg időjárás miatt országosan életbe lépett az úgynevezett vörös kód, amely azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

Kemma.hu

Vörös kód a tatabányai Szent Erzsébet melegedőben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy január 8. este 8 órától léptetik életbe a vörös kódot. Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, az intézkedés előreláthatólag szombat reggel nyolc óráig lesz érvényben a figyelmeztetés.

A vörös kódot országosan vagy regionálisan rendelheti el az ágyazatért felelős államtitkárság. Jelen esetben országos riasztásról van szó. A jelzés értelmében valahány bentlakásos szociális intézménynek fogadniuk kell a fedél nélkül élőket.

Smelcné Portik Ágnes a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények (TJ ESZI) igazgatója lapunknak elmondta, hogy a diszpécserszolgálattól kapnak jelzést ilyen esetekben. A fedél nélkül élőknek a vörös kód ideje alatt Tatabányán a Szent Erzsébet Központban, valamint a Szent Márton Központban biztosítanak átmeneti helyet.

Egy emberként azon vagyunk, hogy senki ne maradjon fedél nélkül!

– emelte ki.

– A Szent Erzsébet Központ nappali melegedőként és éjjeli menedékhelyként szolgál, a Szent Márton Központ pedig egy bentlakásos intézmény – mondta Smelcné Portik Ágnes, aki hozzátette, hogy amennyiben betelnek a férőhelyek, a TJ ESZI két idősek otthonában további három-három helyet tud biztosítani a rászorulóknak.

Az intézményvezető azonban azt is hangsúlyozta, hogy soha senkit nem hagynak fedél nélkül. Fűtött meleg helyet, ételt és italt biztosítanak számukra.

– A diszpécserszolgálat egy 0-24 órában működő telefonszám, amelyen, ha a lakosok vagy bármelyik intézmény kint maradt hajléktalant lát, bejelentheti nekünk, és érkezik a krízisautó vagy az utcai szolgálat, és az érintettet elviszi melegedőbe. Ezenkívül van az utcai szolgálatunk este tíz óráig, a szolgálati idő letelte előtt mindig körbejárják a várost és rátekintenek azokra az emberekre, akik kint lennének – mondta Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének vezetője, aki hangsúlyozta:

– Hétfő este tudomásunk szerint nem maradt senki fedél nélkül. A mi konténerünkben a Táncsics úton is majdnem teljes telt ház volt. A rendőrséggel is tartottunk egy megbeszélést délután. Amennyiben járőrözés során, hogyha rászorulóval találkoznak, akkor mindig minket értesítenek a diszpécser telefonszámon, és érkeznek a kollégák. De nem érkezett egyelten hívás sem.

Továbbra is fogadják a felajánlásokat

Balatoni Ágnes elmondta, szívesen fogadnak meleg ruhát, és ami külön fontos, hogy alsóneműket, zoknikat is.
– Ha valaki adakozni szeretne, hívja a diszpécserszolgálatot, amelyet a 34/511-028-as számon ér el. Ezen a további teendőkről tudnak egyeztetni a szolgálat munkatársaival, akik még Tatabányán vagy a környékbeli településekre el is mennek a tárgyi felajánlásokért. Ezt a számot kell tárcsázni akkor is, ha didergő embert látnak valahol az utcán. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz hét Celsius-fok körüli hőmérsékletet is jelez, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik – hívta fel a figyelmet az USZSE vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában