Beruházások

2024.01.04. 17:24

Visszatekintő: A hónap, amikor minden komáromi a KFC-be rohant

Több jelentős beruházás fejeződött be 2023-ben a Komáromi járásban is. Ezek közül válogattunk a teljesség igénye nélkül. Beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos bejelentések is történtek.

Körtvélyfáy Dina

Korszerűbb lett a komáromi Well Done

Végéhez érkezett a tisztítószereket gyártó komáromi Well Done Kft. technológiai korszerűsítési projektje. Ennek alkalmából március elején sajtótájékoztatón ismertették a fejlesztés részleteit. Barlavits Péter kereskedelmi és marketingvezető elmondta, a Well Done a Széchenyi Terv Plusz Program keretében majdnem 235 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a technológiai korszerűsítésre. Egyebek mellett lehetővé vált, hogy a már meglévő termékekhez szükséges flakonok helyben, újrahasznosított alapanyagokból készüljenek el, amelyhez hat flakongyártó gépet vásároltak meg.

Hatékonyabbá vált a Bábolnán a csapadékelvezetés

Mintegy 504 millió forintból újították fel a Dózsa György, Móra Ferenc és Zrínyi Miklós utcákban a csapadékvíz-elvezető csatornákat Bábolnán. Dr. Horváth Klára polgármester elmondta: a projekt megvalósítása azért volt szükséges, mert ezt a három utcát sújtották leginkább a csapadékkárok, ugyanis a burkolatlan vízelvezető árkok már nem voltak alkalmasak a területre hirtelen lezúduló nagyobb vizek elvezetésére.

Felavatták a komáromi Szent Imre-iskola tornacsarnokát

Felavatták a tornacsarnokot a komáromi Szent Imre-iskolában. A projekt csaknem 1,2 milliárd forintos kormányzati támogatással épült meg, a Győri Egyházmegye beruházásában.

– Célunk, hogy olyan ifjúságot neveljünk, akik felnőttként is bírják a nehézségeket, a fizikai megerőltetést – mondta el Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadón. – Emellett szeretnénk elérni azt is, hogy a fiatalok tiszteljék a családot, a nemzetet és Istent – tette hozzá.

Megnyitotta kapuit Komáromban is a KFC

Nagy várakozás övezte a KFC gyorsétterem épülését Komáromban. A megnyitó napján az étterem azonnal megtelt a kíváncsi komáromiakkal, illetve környékbeliekkel. Fukcius Tamás, a KFC Magyarországért és Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója lapunknak elmondta, a nyitáskor mintegy harmincan dolgoznak a gyorsétteremben, többségében komáromiak, mert fontosnak tartják, hogy helyi munkaerőt alkalmazzanak.

Modern épületben végezhetik munkájukat a Komáromi járás ügyészei

Áprilisban átadták a Komáromi Járási Ügyészség felújított irodaépületét. Az eseményen dr. Polt Péter legfőbb ügyész is részt vett.  Dr. Reszl Ildikó vármegyei főügyész felidézte, a Komáromi Járási Ügyészség hosszú éveken át a járásbíróság épületében működött, de az évek során kinőtték a helyet, nem volt lehetőség a további terjeszkedésre. Ekkor merült fel a szomszédos épület egy részének megszerzése az ügyészség részére. A 326 négyzetméter alapterületű székház 284,8 millió forint beruházási költséggel valósult meg, utcai homlokzata helyi egyedi védelem alatt áll.

Megnyitották Komáromban a Brigetio Öröksége Látogatóközpontot

A Komáromi Napok rendezvénysorozat egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye a Brigetio Öröksége Látogatóközpontot átadása volt, amely egyebek mellett modern környezetben enged betekintést az ókori rómaiak mindennapjaiba. Számadó Emese múzeumigazgató örömét fejezte ki azért, hogy a Komáromi Klapka György Múzeum új otthonra találhatott, és modern körülmények között tudják bemutatni kiállításaikat a nagyközönség számára. Az esemény végén dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora ismertette, milyen leletek kaptak helyet a Komáromi Klapka György Múzeum római kori állandó kiállításán.

Új munkahelyeket teremtenek Ácson

Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető közölte, hogy a lítium-ion akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül százezer tonna lesz.

Felújították a koppánymonostori iskola tornacsarnokát

A tanévnyitón átadták a Koppánymonostori Általános Iskola felújított tornacsarnokát. Dr. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerületi Központ szakmai vezetője a tanévnyitón elmondta, külön öröm számára az, hogy az intézmény fennállásának 125 éves évfordulója alkalmából valósulhatott meg a beruházás. Az 52 millió forintos projekt tartalmazta a tetőszerkezet megújítását, a hőszigetelést és a csarnok ablakainak cseréjét is.

Korszerűbb lesz az almásfüzitői sportház

Energetikai korszerűsítésen esik át az almásfüzitői sportház épülete. A településen a helyi sportklub alapításának hetvenötödik évfordulóját is ünneplik, amelynek alkalmából kiállítás is nyílt. A jelenlévőket először Beró László polgármester köszöntötte, aki elmondta, több mint 140 millió forintból újulhat meg a Széchenyi Terv Plusz Területi Operatív Program keretében a sportház. A pályázat részeként hőszigetelik a homlokzatot, a lábazatot és a lapostetőt, valamint kicserélik a radiátorokat és elektronikus, fordulatszám-szabályozású szivattyút építenek be. Megújul a villamoshálózat, illetve napelemes rendszert telepítenek.

Automata gépsor a nagyigmándi vetőmagüzemben

Automata csomagoló gépsort avattak a Bayer Hungária Kft. nagyigmándi vetőmagüzemében. A beruházás mintegy 450 millió forintból valósult meg. Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, aki elmondta, vetőmagjaik évtizedek óta ismertek a magyar gazdák körében. Hangsúlyozta, az évek alatt a Bayer az egészségügy és a mezőgazdaság egyik vezető szereplőjévé vált. Jelenleg világszerte, nyolcvannál is több országban, több mint százezren dolgoznak a cég kötelékében.

Elkészült a komáromi Solum új tehénistállója

Pályázati forrás segítségével immár harmadik istállóját adta át a tehenészeti telepen, fejlesztette gépparkját, és növelte silózókapacitását a Komáromhoz tartozó Nagyherkály pusztán csaknem 3 milliárd forintos beruházással a Solum Zrt. Az ünnepélyes avatáson dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte, a Solum Zrt. csúcstechnológiás tehenészeti telepe bepillantást enged számunkra, hogyan kell a lendületesen változó gazdasági, társadalmi és technológiai környezet kihívásainak megfelelni.

Biztonságosabb lett a közlekedés Nagyigmándon

Elkészült az új Bercsényi utcai híd Nagyigmándon, amely biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedésre biztosít lehetőséget a településen. A projekt mintegy 165 millió forintból valósulhatott meg.

Koncerthelyszínt avattak Komáromban

Új koncerthelyszínt avattak a Duna-parti városban. A Garden Park Komáromban, a Városmajor utcában található, távolabb a házaktól, a természet közelségében. Első alkalommal a bulizni vágyók a helyi Elektron Band együttessel ünnepelhették a zenekar negyvenkettedik születésnapját. Később is Irigy Hónaljmirigy is fellépett itt.

Korszerűsödött a Nagyigmánd–Bábolna vasútállomás épülete

Hatvankétmillió forintból újult meg a Nagyigmánd-Bábolna vasútállomás felvételi épülete a Magyar Falu Program keretében. Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója az átadón elmondta, a felújításnak köszönhetően új helyiségeket alakítottak ki, megszépült a váró is. A külső homlokzatot felújították, a tetőszerkezet hibáit pedig kijavították.

Pihenőgalériát alakítanak ki a komáromi gyógyfürdőben

Sikeresen pályázott a Komáromi Thermálfürdő Szolgáltató Kft. a Helyi és térségi turizmusfejlesztés című pályázati felhívásra, melynek keretében 499,95 millió forint vissza nem térítendő TOP Pluszos támogatáshoz jutott. A fejlesztés eredményeként olyan családbarát szolgáltatások jönnek létre, amelyek egész évben elérhetők lesznek, kiküszöbölve ezáltal a turisztikai szezonalitásból fakadó hátrányokat. A Brigetio Gyógyfürdő fejlesztése – többek között jelen beruházás révén – minőségibb szolgáltatási palettát és infrastruktúrát teremt és egész évben elérhető, összességében magas élményígéretű rekreációs attrakciót hoz létre – tudatta közleményben a gyógyfürdő.

Újabb mérföldkőhöz ért Komáromban a Kemence Melege lakhatási program

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kemence Melege lakhatási program, ugyanis átadták azt a Kosztolányi utcai ingatlant, ahol a támogatott lakhatásban részt vevők, fogyatékkal élők lelnek majd otthonra. Schmelcz Gézáné, a a Kemence Egyesület elnöke úgy fogalmazott, rengetegen támogatták őket a projekt megvalósítása során, így jöhetett létre elsőként ebben a járásban a támogatott lakhatás intézménye. Tizenkét fogyatékkal élőnek tudnak majd otthont biztosítani, olyanoknak, akik dolgozni járnak, képesek segítséggel ellátni magukat. Hangsúlyozta, ez a program azért is fontos, mert a szülők biztonságban tudhatják náluk fogyatékkal élő, felnőtt gyermeküket.

Környezetbarát fejlesztést valósítottak meg a komáromi cégnél

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 327 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével fejlesztettek a komáromi KOMPRESS Kft.-nél. A projektzárón elhangzott: a beszerzett, több elemből álló technológiai gyártósor segítségével a vállalkozás képes olyan egyszer használatos ételtároló tálcák és dobozok gyártására, amelyek egyedi vevői igényeket kielégítve, többféle méretben alkalmasak gyorsételek, egytálételek, szendvicsek, saláták és desszertek csomagolására.

Határon átnyúló pályázatból fejlődik Komáromban az Igmándi erőd

Az észak- és dél-komáromi erődrendszer közös fejlesztése című interreges pályázat projektzáróját rendezték meg az Igmándi erődben, ahol kialakítottak egy multifunkcionális közösségi teret, amely központi elhelyezkedése, megközelíthetősége, építészeti és történelmi múltja miatt egyaránt alkalmas rendezvények megtartására. A fentieken túl rendezték a két bejáratot összekötő zöldfelület egy részét. Az erőd falain belül telepített épület jegypénztárként és büféként funkcionál majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában