Sikeres

2024.01.08. 14:06

Több mint ötvenezer vármegyebérletet adtak el tavaly

Összesen 57 ezer 728 darab Komárom-Esztergom vármegye területére érvényes vármegyebérletet vásároltak meg az utazók a tavalyi évben – derül ki a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának év eleji közleményéből. Országbérletből több mint 1,4 millió darab talált gazdára.

Kemma.hu

Mint arról lapunk is beszámolt, tavaly május elsején vezették be a vármegye- és országbérleteket, melyekből a társaság tájékoztatása szerint 8 hónap alatt már több mint 4 millió darabot vásároltak meg a MÁV-START, a GYSEV, a MÁV-HÉV, illetve a Volánbusz járatain utazók. Ez a számadat is mutatja, hogy az elmúlt három évtized eddigi legjelentősebb tarifareformja sikeresnek bizonyult, ráadásul a magas értékesítési számokkal sikerült is túlszárnyalni az előzetes várakozásokat. 

Természetesen az új bérlettípusok népszerűsége abban rejlik, hogy szinte korlátlanul lehet utazni a vonat- és buszjáratokon, ezáltal nemcsak pénzt spórolhatnak meg a tömegközlekedést választók, de gördülékenyebbé is válik az átszállás például buszról vonatra vagy fordítva.

A kommunikációs igazgatóság megjegyezte: a korábbi bérletekről szinte teljesen áttértek az utasok a vármegye- és országbérletekre, hiszen manapság már tíz eladott bérletből kilenc a tavaly tavasszal bevezetett díjtermék. Érdekesség, hogy több mint 1100 értékesítési ponton, a közszolgáltatók jegypénztáraiban és az automatákból is megvehetjük őket, de sokaknak kényelmesebb opció a MÁV applikáció. Tavaly összesen 4 millió 70 ezer 797 darab ország- és vármegyebérlet talált gazdára, melynek 65 százaléka vármegyebérlet. 

A statisztikák szerint a legforgalmasabb hónapok az őszi tanítási időszakban voltak és az is megfigyelhető, hogy a hónapok első 5 napjában és jellemzően 10-e – vagyis a fizetések napja – körül zajlik a bérletvásárlások többsége. A közleményben azt is említik, hogy az utazási kedv érezhetően nőtt, a vármegyékre vonatkozó bérleteknél több a buszos utazás, míg az országbérleteket inkább a vasúttal közlekedők veszik igénybe.

Az utazások számának korlátlansága csábítja leginkább az utasokat, így ebből a szempontból Esztergom esetében különösen hasznos a tarifaközösség. A városban szeptember 1-től elfogadják a vármegye- és országbérleteket a helyi járatokon, így aki például a környékbeli településekről utazik el a városba, már nem kell külön jegyet vennie, ha mondjuk a Bánomi lakótelepre vagy éppen Szentgyörgymező városrészbe tart.

Sokan kihasználják a bérlet előnyeit
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága szerint utasonként eltérő, hogy ki mennyire használja ki a bérletek nyújtotta lehetőséget. Vannak olyan, a MÁV és Volánbusz járatain utazók, akik rengetegszer szállnak buszra és vonatra, a bérleteiket a 30 napos érvényességi idő alatt több mint 150-szer ellenőrizték, illetve érvényesítették saját maguk a járműveken található fedélzeti készüléknél. A két új bérletfajta közül a kedvezményes, 1890 forintba kerülő országbérlet a legnépszerűbb, a teljes értékesítés 30 százalékát teszi ki. A vármegyei bérletekből legtöbbet, összesen 746 ezer 890-et a Pest vármegyében érvényesből vásároltak, a legkevesebbet a Nógrád (53 ezer 118) és a Komárom-Esztergom vármegyei (57 ezer 278) bérletekből adják el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában