Gyermelyi Pálinka Est

2024.01.25. 12:27

Pálinkás programokat szerveznek Gyermelyen

Készülnek a tizennegyedik Gyermelyi Pálinka Estre, amely Kárpát-medence tíz legpatinásabb pálinkás eseménye. Nagy Attila, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének elnöke, a program főszervezője elmondta: mivel sok boros program zajlik, helyi civil kezdeményezésre indították el a pálinkás programokat, ahol a fogyasztók vagy készítők ülhetnek egy asztalhoz.

Kemma.hu

Nagy Attila stúdiónk vendége is volt

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Az első években szinte csak helyiek kapcsolódtak be, majd átvette Nagy Attila szervezete. A mai formáját négy-öt évvel ezelőtt kapta meg a program, s vált több napos eseménnyé. 

Januártól várják a nevezéseket, a mintákat, amely tavaly is meghaladta a hatszázat. Az eredetigazolással bíró pálinkákat szépen felcímkézett fél literes üvegekben kérik, s Gyermely mellett Tatabányán is le lehet adni. 

A zsűribe pálinka mestereket, szakértőket hívnak, akiknek a tevékenységét segíti Béli Géza pálinkamester, a Pálinka Kollégium és Szakmai Műhely alapító tagja. 

Műsor, bemutató a díjátadó gálán 
A gyermelyi pálinkás programok kiemelkedő eseménye a bírálat. Február 22-23-án a helyi sportcsarnokban zajlik a nyilvános program. Az érdeklődők betekintést nyelhetnek abba, hogy a bírálók mikét, hogyan végzik a pálinkák bírálatát. 

A díjkiosztó gála másnap, azaz február 24-én, 17 órakor kezdődik. Igazi közösségi program várja az érdeklődőket, akik közben megkóstolhatják a díjazott nedűket is.

A műsorban közreműködnek a helyi általános iskolások, felvonulnak a Kárpát-medencei Pálinka Lovagrendek, a Blue Motel zenekar , kiderül, hogy melyik a legfinomabb gyermelyi és vármegyei pálinka, s szakmai bemutatót is szerveznek a programon. Erjesztési anyagok mellett lepárlók is megtekinthetőek majd. 

– A rendezvény lényege, hogy sok olyan pálinka készítő van, aki szeretne képet kapni arról, jelenleg hogy áll a pálinka készítéssel, mivel válhatna jobbá a nedű. Így ez nemcsak egy verseny, hanem egy mentorálási folyamat is. A programsorozat a pálinkakészítésről szól. Összehozzuk az embereket, egymás mellé ültetjük, hogy megkóstolhassák egymás pálinkáját, tanuljanak egymástól is. 

A leadott minták mellé elengedhetetlenek az eredetigazolások. A minták akkor kerülhetnek a bírák elé, ha igazolják, hogy a jogszabályoknak megfelelően lett előállítva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában