Ínycsiklandó

2024.01.20. 16:56

Pálinkakóstolás és kolbásztöltés: fotókon mutatjuk az idei esztergomi Böllér és Pálinka Fesztivált!

Január 20-án szikrázóan napos, kellemesen téli idővel megtámogatva rendesen megtelt az Esztergom Piac, ahol az amúgy is „húzóágazatnak” számító két hentesüzlet szokta bonyolítani a legintenzívebb forgalmat, most a húsfeldolgozó szakemberek álltak a fókuszban.

Kemma.hu

A rendezvényen minden kiderült a kolbászkészítésről

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Közel 30 étel- és italárusító szakági cég, vállalkozás vett részt az első esztergomi Böllér és Pálinka Fesztiválon. A rendezvény főszereplői természetesen a fesztiválra érkezett félbevágott sertések voltak. A böllér szakma jelesei már reggeltől fogva végezték látványos tevékenységüket, melynek eredményeként a közönség „élő egyenes adásban” követhette a húsfeldolgozó munkálatokat.

A reggeltől kora délutánig tartó rendezvényen külön műsorszámot jelentett a hagymás sült vér, bundáskenyér és pálinkakóstolás, a disznók darabolása, csontozása, az elmaradhatatlan klasszikus, a kolbásztöltés és a sertés- és marhahúsokból készült különféle street food ételek panamája is. A jó étel mellé – jó magyar szokás szerint – ezúttal is pálinka, no meg bor dukált, mégpedig az országos hírnevet szerzett helyi pálinkaműhelyek és borászatok kínálásban. A címbéli jelző nem volt túlzás, hiszen a fesztiválon bemutatott „látványböllérség” során a közönség a „produkció” révén mindent megtudhatott a húsfeldolgozásról, ugyanakkor nem vásárolhatott a feldolgozásban főszerepet kapott sertéshúsokból.

Akinek hamar megjött az étvágya az már az elején sem maradt éhesen, hiszen kora reggeltől a legkülönfélébb ínyenc falatokat kínálták a kitelepült vendéglátóhelyek. A hedonista megmozdulás szellemi táplálékot kínáló kiemelt eseménye volt Sinkó Gyula egyszemélyes prózai összeállítása, melyben Berda József és Királyhegyi Pál ételekhez és életmódhoz fűződő különös kalandjait mesélte el.

A fesztivál színpadán emellett szakmai fellépők ecsetelték az általuk képviselt ágazatokat, márkákat. Így többek között a bazilika tőszomszédságában található Prímás Pince és a Visegrádi sör képviselői mesélték termékeikről, miként Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke beszélt a legemberesebb folyékony hungarikumról. A bemutatkozások sorában ott volt még a patinás Dunakanyar Borút, a már turisztikai célpontként működő Smoke & Smell BBQ és Gombospék, valamint a Michelin-csillagos kötődésű Piac 42.

Az íny csiklandása
És ha Böllér Fesztivál, akkor csupa ínyenc falat. A feldolgozott sertésből nagyon sokféle étel készülhet, melyek nagy része persze falusi közegből származik, de vannak városi változatok is. A fesztivált promotáló egyik vendéglátóhely például egész ínycsiklandóan fantáziadús menüt állított össze erre a napra. A pazar kínálatban az Orja leves, a Tepertős- és véreshurkás bukta, a Füstön sült császár, a Malac füle-lába és a híres Csöröge fánk is szerepelt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában