Elismerés

2024.01.30. 11:30

„Nem egyéni munka” - a vármegye legeredményesebb testnevelője osztozna a díjon +videó

Kovács Barna nemrégiben vehette át a vármegye legeredményesebb testnevelője elismerést a Magyar Diáksport Szövetség Budapesten rendezett ünnepségén. A Szőnyi Bozsik József Általános Iskola pedagógusa majd' huszonöt éve dolgozik azon, hogy megszerettesse a fiatalokkal a sportot. A díjazott szívéhez a foci és a floorball áll a legközelebb.

Körtvélyfáy Dina

Az ország kedvenc testnevelőjét keressük

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Kovács Barna hangját a tornaterem ajtaja mögül hallottuk meg. Érkezésünkkor épp órát tartott, a diákok a talajtorna rejtelmeibe nyerhettek betekintést. Az óra elején többen bizonytalankodtak, de ahogy telt az idő, mindenkinek egyre jobban ment az előre és a hátra bukfenc, de többeknek a tigrisbukfenc elsajátítása sem okozott problémát. Barni bácsi – ahogy gyerekek szólítják – akkor emeli fel a hangját, ha muszáj. Erre pedig akkor van szükség, ha valaki nem a feladatot csinálja, ez ugyanis balesetveszélyes is lehet. Az órát követő lyukasórában a díjazott a kezdetekről is beszélt nekünk.

– 2000. szeptember 1-én kezdtem tanítani, Galambos Tamás unszolására választottam ezt a hivatást a média világa helyett – idézte fel. – Immár huszonnégy éve dolgozom a diáksportban. A tanítás mellett jelenleg is dolgozik fociedzőként a Fortuna női labdarúgócsapatánál. Öt éve a Komárom Körzeti Diáksport Bizottságban is tevékenykedik, először koordinátorként, majd tavaly szeptembertől a bizottság elnökeként. Ezzel együtt a vármegyei diáksport-egyesület elnökségi tagjai között is vállalt feladatokat. 

– Már a második generációnak igyekszem átadni a sport szeretetét – mondta Kovács Barna. – Sok esetben már azoknak a gyerekeit tanítom, akik az első osztályaimba jártak. Minden időszakban vannak kihívások, most például az, hogyan ösztönözzük mozgásra a gyerekeket. Mostanában ugyanis rengeteg inger éri őket, nehéz őket kihozni az online világból és kimozdítani a komfortzónájukból. Nem az a lényeg, hogy versenyszinten sportoljanak, hanem az, hogy megszeressék a mozgást és egészséges felnőttek legyenek. 

Hangsúlyozta, igyekszik olyan gyakorlatokat vinni magával az órákra, amelyek felkeltik a gyerekek érdeklődését. A kisebbek szeretnek mozogni, játszani, de a hetedikeseket, nyolcadikosokat már nehezebb motiválni. Az újdonságokra azonban ők is vevők, ebben ők is érzik a kihívást. A Bozsikban a gyerekek sokféle sportág közül válogathatnak, lehet floorballozni, focizni, kézilabdázni és kosarazni is. Az órákon zsinórlabdázni és röplabdázni is szoktak. 

Kovács Barna a mindennapos testnevelés bevezetését jó ötletnek tartja, ám rámutatott, szerinte több helyen szükség lenne változatosabb sporteszközökre, nagyobb termekre, hogy élvezetesebbek lehessenek az órák. Hozzátette, a Bozsikban jók a körülmények, rekortánpályájuk és füves focipályájuk is van, illetve tárgyi eszközökből sincsenek híján. Egyetlen hiányérzetük, hogy nincs normál méretű tornatermük. 

Az iskolában az olimpiai eszme is hangsúlyos. Minden olimpiai évben megrendezik a pentatlonversenyüket, amelyre Észak- és Dél-Komáromból is meghívják az általános iskolákat. Ez a megmérettetés pedig ebben az esztendőben sem marad el, a diákoknak öt próbatételt kell teljesíteni. Hatszáz méteres futás, távolugrás, súlylökés, sportlövészet és asztalitenisz is szerepel a programban. Idén egy szellemi vetélkedővel is készülnek márciusra az olimpia témakörében, amelyre még lehet nevezni. 

Kovács Barnát arról is faggattuk, neki melyik sportágak állnak közel a szívéhez. 
– Első helyen nálam a labdarúgás áll, annak ellenére, hogy floorballban éri el az iskola a legnagyobb sikereket. Ettől függetlenül a floorballban is tevékenykedem. A Komáromi Diáksport Bizottság elnökeként és a Szőnyi Palánkdöngetők Körének alapító és vezetőségi tagjaként már több mint húsz éve, a kezdetektől szervezünk diákolimpiákat. Négy iskolai floorball-világbajnokságon is részt vehettem játékvezetőként, az országban egyedüliként döntőn is fújhattam a sípot Vörös Lászlóval, azon az összecsapáson Svédország és Finnország találkozott. Mindezek mellett Vörösházi Tibor kollégámmal, a komáromi Petőfi-iskola testnevelőjével vármegyei labdarúgódöntőket szervezünk. 

– Nagy büszkeség nekem ez a díj, örülök, hogy mások is úgy látják, hogy csaknem huszonöt év alatt sokat tettem a diáksportért. 

Az, hogy ezt az elismerést megkaphattam, nem egyéni munka. Nagyon sok embernek szerepe van benne. Hálás vagyok a sportot támogató iskolavezetésnek is, valamint a komáromi körzetben dolgozó testnevelő kollégáknak, akik segítenek, támogatnak. 

Utolsó kérdésünket mégis karácsonyi Facebook-posztok ihlették, hiszen Kovács Barna karácsonyfája minden évben más-más színekben pompázik. Portálunknak elárulta, mi ennek az oka. 
– A karácsonyfám színeit minden évben más csapat színösszeállítása adja – magyarázta. – A kedvenc csapataim között szerepel a Barcelona és a Ferencváros, de a Szőnyi Palánkdöngetők Körének narancs-fehér, vagy éppen a Fortuna SE kék-sárga színeiben is pompázott már a fám! 

Büszke Czibor Zoltán autogramjára
Az iskola, ahol tanít, a százegyszeres válogatott labdarúgó, Bozsik József nevét viseli. Kovács Barna az Aranycsapat több tagjával is találkozott. Nagy megtiszteltetés volt számára, amikor a Bozsik-napokon, illetve a névadó ünnepségen többen közülük ellátogattak Komáromba. Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Czibor Zoltán is volt az iskolában, valamint az Aranycsapat tizenkettedik tagjaként emlegetett rádiós, Szepesi György is. Csak azt sajnálja, hogy a legendás válogatott tagjai többé már nem jöhetnek el a Bozsikba... Czibor Zoltánnal akkor többször találkozott, amikor hazaköltözött Komáromba. Kovács Barna az elsők között kapott tőle autogramot és foghatott vele kezet, ami életre szóló élmény számára. Bozsik Péterrel, az iskola névadójának fiával folyamatos kapcsolatban van az intézmény. A volt szövetségi kapitány gyakorta részt vesz a Bozsik-napokon vagy a Bozsik-díjak átadásán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában