Egészség

2024.01.26. 11:22

Mit lehet készíteni a gyógynövényekből és mire használjuk azokat? Kecskédi gyógynövényest kérdeztünk!

Az oroszlányi Burghardt Bea adott választ arra a kérdésre, hogy mire használhatjuk a gyógynövényeket, s ezek mire is jók valójába. Aki 40 féle gyógyító hatású növényt tart saját kertjében. Van, amiből csepp lesz, ami salátába, vagy szendvicsre kell, de kiváló fűszer is egyben.

Wágner Zsanett

Burghardt Bea (középen) 40 féle gyógyító hatású növényt tart saját kertjében

Forrás: Beküldött

– Almaecet – így kezdődött az előadás, amely arról szólt, mit érdemes saját patikánkban tartani. Az oroszlányi előadó, aki egyébként nemrégiben szerzett másodfokú gyógynövény technológus képesítést Gyöngyösön, meglepő módon a kávéfőzővel hasonlította össze a "szert”.

– Érkarbantartó és tisztító hatása van. Gondoljunk csak bele, például a vízköves kávéfőzőt is ecettel takarítjuk. Ugyanezt végzi el az almaecet, csak az a szervezet belsejében hat – mondta az előadó, aki a gyermekláncfű tinktúrát is javasolta sokféle panaszra. A tinktúra – folytatta – egy alkoholos kivonat, ami hathetes áztatást és szűrést követően használható cseppek formájában.

Ezek után a mikrozöldek és a csíráztatás került szóba, mint egészséges és ehető gyógyító növények. Bea receptje szerint egyiknél a gyökér nélküli levágott részt hasznosítjuk, másiknál a kicsírázott magot esszük meg. Szerinte jól csíráztatható a vöröskáposzta, a retek, a  mustár, a zsázsa (takarmánynövény), a hagymafélék, a napraforgó, vagy a brokkoli és elkészítésük olyan egyszerű, amilyen nagyszerű.

– Kell hozzá egy befőttes üveg, amibe 6 gramm magot szórunk. Az üveg tetejét gézzel lekötjük, hogy a víz a lapokon keresztül ki tudjon folyni. Reggel és este öntözzük, megfordítjuk az üveget és 5-7 napon belül friss, használható csíranövényt kapunk – zárta szavait az előadó, aki legközelebb a mérgező növényekről mesél majd a sváb településen.

Krémek, olajok, lekvárok és szörpök

Burghardt Bea kedvenc gyümölcse a szeder, ezért kapta kertje a Szedreskert nevet. Az 1300 négyzetméteres veteményesben 40 féle gyógynövényt nevel, az édesköménytől az izsópig. Utóbbi fűszernövényről keveset hallani, pedig húsleveshez gyakran használták régen a kerti izsópot, ami felső légúti megbetegedés esetén is kiváló hatású, a levendulára hasonlító növény. A kertben gyümölcsök is vannak szép számmal: egyebek mellett cseresznye, meggy, homoktövis, málna, szilva és sárgabarack.

A takarásos módszer elkötelezett híve

Bea a mélymulcsos művelésben hisz, vagyis egyáltalán nem forgatja a talajt. Nem kapál és nem ás. Úgynevezett takaró eljárásban hisz szénával, vagy istállótrágyával egyengeti a földet. Szemlélete szerint igyekszik minél jobban megőrizni a talajéletet, annak minden tápanyag tartalmával együtt. Úgy véli, sok előnye van az effajta művelésnek. Például az állandó takarás miatt könnyebb a gyomszabályozás és a takarás következtében kevésbé szárad ki a föld, tehát locsolni sem kell olyan sűrűn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában