Fenyőfa

2024.01.06. 11:26

Mikor viszik el a karácsonyfákat? Itt vannak az időpontok a Bakonyaljától a Dunáig

Hamarosan lekerülnek a díszek a karácsonyfáról, de vajon az élő fenyőket mikor és hova dobhatjuk?

Kemma.hu

Mikor, hogyan és hova tehetjük?

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A hagyományok szerint vízkeresztkor bontjuk le a karácsonyfát, de vannak, akik nem várják meg ezt a napot. A fenyőfákat különböző időpontokban szállítják el az egyes településeken. 

Tatabányán településrészenként különböző napokon gyűjtik be. Kertváros családi házas övezetében, a Kertvárosi, Panoráma és Erőmű lakótelepeken, valamint a Fácánosban január 8-án és 15-én, a Gálon, Óvárosban, a Cseri és Napsugár lakótelepeken, a Pólus, Paletta, Unio, Bárdos lakóparkoknál, továbbá Felsőgallán, VI. telepen, Mésztelepen és a Barackosban január 9-én és 16-án jár végig a hulladékszállító jármű. Dózsakert családi házas övezetében, a Dózsakert és Bánhida lakótelepeken, a Millenium és Turul lakóparkoknál, valamint Bánhida családi házas övezeténél, Paradicsomkertnél és Síkvölgyön (a hulladékgyűjtő pontokról történik az elszállítás) január 10-én és 17-én gyűjtik. Újvárosban és a Szőlőhegyen január 11-én és 18-án, Alsógallán, a Panoráma út melletti családi házas övezetnél, Sárberek családi házas övezetnél és a Sárberek lakótelepen január 12-én és 19-én szállítják el. 

Piliscsév, Nagysáp, Bajna, Epöl, Annavölgy területére január 15-én, Csolnok, Dág, Máriahalom, Úny településekre január 16-án, Dorogra, Kesztölcre, Leányvárra január 8-án és január 22-én, Sárisáp, Tokod, Tokodaltáró, Tát, Tát-Kertváros területére január 9-én és január 23-án, Mogyorósbányára január 12-én és 26-án, Esztergomba és Esztergom-Kertvárosba pedig január 16-án és 31-én érkezik a hulladékszállító jármű.

Az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. két alkalommal végez fenyőfagyűjtést a lakossági ügyfelek részére Komáromban az alábbi időpontokban: január 8. és 10., valamint január 22. és 24. között. Oroszlányban január 16-án és 17-én szállítják el a kitett fenyőfákat. 

Bírságolhatnak

Mint ahogyan beszámoltunk előző lapszámunkban, az alábbiakat érdemes szem előtt tartani. A legfontosabb szabály, hogy soha ne dobjuk ki a fenyőt az ablakon! Ez rendkívül veszélyes, hiszen sérülést okozhat egy járókelőnek, megrongálhatja az utcában parkoló, vagy épp arra haladó járműveket.
Vízkereszt után néhány héten át folyamatos a fenyőfák gyűjtése a városokban, érdemes tájékozódni az időpontokról és szabályokról. Nem mindegy, hogyan szabadulunk meg a fenyőtől, több tízezer forintos bírságot is kaphatunk, ha helytelenül járunk el. 

A hulladéktársaságok azt kérik a lakóktól, hogy a fenyőfákat jól látható, könnyen megközelíthető helyre, a forgalmat nem akadályozó módon helyezzék el. Továbbá kérik, hogy a fától „tiszta”, idegen anyagoktól mentes állapotban váljanak meg, a szelektivitás és az újrahasznosíthatóság érdekében. 

A Vertikál Zrt. honlapján tette közzé a 2024. évi hulladéknaptárt településenként. A hulladéknaptárban található tájékoztatás szerint Kisbérről január 8-án hétfőn és január 22-én hétfőn viszik el a leszedett karácsonyfákat. Ugyanerre Ászáron január 11-én és január 25-én kerül sor.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában