Hagyomány

2024.01.29. 17:03

Megáldották a mogyorósbányai borospincéket

Minden évben felidézik a településen Szent Vince napjához köthető régi hagyományt

Walczer Patrik

A helyi hagyományokhoz híven január utolsó vasárnapján tartották meg a Vince-napi pinceszentelést a településen, melynek keretében Vitális Gábor atya, a község plébánosa idén tizenegy épületet áldott meg a mogyorósbányai pincesoron, a Vincellér téren. Havrancsik Tibor polgármester elmondta, hogy a Mogyorósbányai Borbarátok Egyesület már évek óta megszervezi az eseményt, mellyel Isten áldását kérik a bőséges termésre, és mindazokra, akik a pincékbe betérnek.

Megtudtuk azt is, hogy a hagyománnyá vált január végi rendezvényen a borosgazdák a családtagjaikkal, a barátaikkal, és a további érdeklődőkkel közösen járták végig a pincéket, minden egyes „állomásnál” a közös imádság után a plébános megáldotta, illetve szenteltvízzel meghintette az épületeket.

Az áldások után nem maradhatott el a szokásos vendéglátás sem, a borosgazdák egytől-egyik megkínálták a résztvevőket egy-egy pohár ízletes nedűvel és egy kis pogácsával, édességgel is. A program egyébként igazi csapatépítő és közösséget összetartó esemény, hiszen az állomások között biztosított a jó hangulatú társalgás, tapasztalatcsere, vidám időtöltés – mondta a község vezetője.

Havrancsik Tibor kitért arra is, hogy Vince napjához több népszokás is fűződik. Például a gazdák ezen a napon pincéről pincére járva megkóstolják egymás nedűit, a borok kortyolgatása közben pedig kérik a szőlőtőkékre Isten áldását. Továbbá a bortermelők egy népi jóslat alapján határozzák meg, milyen idő várható-e jeles napon: Ha csorog a Vince, tele a pince”.

Védőszentek
Ahogy a legtöbb foglalkozásnak, úgy a borászoknak is vannak védőszentjei. A legismertebb közülük talán Szent Donát – Bajnán például az ő nevét viseli a borbarát egyesület –, akit a bor- és szőlőtermelők védőszentjeként tartanak számon itthon és a világ különböző pontjain. Szent Vince, illetve Szent János közbenjárást is gyakran kérik a borosgazdák. Mogyorósbánya, Tát és Tokod lakói minden évben közös szertartást is végeznek a szintén védőszentnek számító Szent Orbán ünnepén.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában