Fontos felkészülni

2024.01.24. 18:34

Leendő szülőknek segít a tatabányai kórház + fotók

Havonta két alkalommal szülésfelkészítéssel és szülőszobalátogatással segítik felkészülni a leendő szülőket a Szent Borbála kórházban. Ezúttal mi is bekukkantottunk az eseményre.

Goletz-DeáK Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

Várandós kismamák és leendő apukák érkeztek január 24-én délután a tatabányai Szent Borbála Kórház Skill laborjába. Mint kiderült, mindegyik pár az első babáját várja, így nagy izgalommal és sok kérdéssel érkeztek a szülésfelkészítésre.

Miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett, Zsilinszki Márta főnővér köszöntötte az egybegyűlteket, majd ismertette a kórház családbarát szülészetének szokásait. Elmondta, hogy hova és mikor kell menniük a kismamáknak, ha szülési fájdalmat éreznek, de azt is, hogy milyen szülőszobák közül tudnak választani, illetve, hogy ki is lehet velük a vajúdás alatt. 

A kórházban van egy alternatív szülőszoba, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. Ha szabad, akkor azt tanácsolom, hogy minden kismama válassza bátran

– mutatta fotókon a szobákat a főnővér, elárulva, hogy a szobában fürdőkád, bordásfal és franciaágy is van.

– Ezen kívül van négy hagyományos szülőszobánk is, amik minden, a szülés során szükséges eszközzel fel vannak szerelve. Illetve van egy császáros műtőnk is.

Zsilinszki Márta azt is elmondta, hogy a kórház támogatja a késői köldökzsinór elvágást, és a szülőknek biztosítják az aranyórát is. Arról is beszélt, hogy hányan lehetnek a vajúdó kismamával a szülőszobán.

A leendő szülők azt is megtudták, hogy mit érdemes csomagolniuk a mama és a baba számára a kórházi tartózkodás idejére. És szó esett arról is, hogy a kórházban baba-mama szobák vannak, ahol az újszülöttek 24 órán keresztül vannak édesanyjuk mellett.

A főnővértől megtudtuk, hogy szerencsére egyre több apuka vesz részt aktívan a felkészítéseken és a szüléseken is, ami hatalmas támogatás mind az édesanyának, mind a születendő babának. 

Sok a kérdés

Bár a bő másfél órás előadás sok mindenre kitért, de a leendő szülőknek természetesen voltak kérdései is. Az egyik kismamát a szülés közben kapható fájdalomcsillapítók érdekelték. Egy apuka pedig az SMA szűrésre kérdezett rá.
A keddi esemény a következő napokban szülőszobalátogatással folytatódik, ahol a regisztrált párok nézhetik meg az osztályt. A következő felkészítést pedig február 7-én tartják, amelyre a legalább 34 hetes várandósok regisztrálhatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában