Mozgás

2024.01.04. 11:50

Két erdőbarát túra is csalogat a hétvégén a Pilisbe

A Pilisi Parkerdő az Erdőbarát Rendezvény minősítési rendszerrel segíti és támogatja az erdei sport- és túra­programok szervezőit és résztvevőit a közös cél, a természeti értékek, az erdő ökológiai egyensúlyának megóvásában. Év elején két túrát is szerveznek, erről keretes anyagunkban olvashatnak.

Kemma.hu

Hétvégén ismét túrázhatunk a Pilisben

Az erdei programok, rendezvények szervezése során a szervezők fő szempontként veszik figyelembe azt, hogy az erdő elsősorban vadon élő növény- és állatfajok sokasága számára élőhelyet nyújtó „otthon”, ahol mi, emberek mindig vendégek vagyunk. Ez elsősorban azt jelenti, hogy lehetőleg a már jelzett túraútvonalakat használják, az erdő belsőbb, nehezen megközelíthető, rejtett részeit elkerülik, de ha mégis nem jelzett útvonalakra szerveznek programot, akkor az erdőgazdálkodó és a nemzeti park útmutatásának megfelelően járnak el. Ez vonatkozik az időszakokra is, azaz lehetőleg minimalizálják az éjszakai szervezett jelenlétet. A programok és rendezvények hulladékkal nem terhelik az erdőt és a szervezők minden rendezvény után ellenőrzik a kijelölt útvonalak tisztaságát. 

A szervezők az útvonalat, pályát kizárólag újra felhasználható, a szervező azonosítására alkalmas információkat tartalmazó (dedikált) szalaggal jelölik, amit a rendezvényt követő napon eltávolítanak. A szervezők vállalják, hogy beszerzik a szükséges engedélyeket, maradéktalanul betartják az abban foglaltakat, és minimum 30 nappal a rendezvény előtt megigénylik a Pilisi Parkerdő Zrt. területhasználati hozzájárulását, továbbá a rendezvényt követő három napon belül gondoskodnak az ügyintézés teljes lezárásáról.  

Túrák
Több, úgynevezett erdőbarát rendezvényt is szervez az év első hétvégéjén a Pilisi Parkerdő Zrt. Január 6-án, szombaton a Stabil újév teljesítménytúrára várják a vállalkozó kedvűeket, maraton, félmaraton és úgynevezett maratonka (9 kilométeres) távokban. Emellett ugyanezen a napon rendezik meg a BHTCS 2024 – éjszakai extrém teljesítménytúrát, mely a Budai-hegység szép, és kevéssé ismert tájait mutatja be a sportbarátok számára. Részletek a parkerdő honlapján. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában