Szinkronszínész vendégségben

2024.01.09. 21:41

Jennifer Aniston és Peppe magyar hangja személyiségével is elbűvölte az esztergomiakat

A szinkronkészítés folyamatáról, a Macskák című előadásról, a valutáért vásárolt jegyről és mostani színpadi szerepeiről is mesélt a minap az érdeklődőknek Kökényessy Ági színésznő, szinkronszínész, rendező az esztergomi Grand Hotelben. Az est szervezője és moderátora ezúttal is Albert József volt.

Walczer Patrik

Kökényessy Ágival (balra) Albert József beszélgetett a Grand Hotelben

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A magyar szinkronok világhírűek – hangzik el gyakran ez a kijelentés, ám sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen alapos, precíz munka eredményeként szólalnak meg magyarul a hollywoodi filmekben a sztárok. Kökényessy Ági az esztergomi közönségtalálkozón elmesélte, hogy régen akár három hétig is eltartott a szinkronizálás és akkor a kollégákkal közösen dolgoztak a jeleneteken. A technológia fejlődésével manapság sokkal könnyebb a munka, akár két nap alatt elkészül a szinkron, majd következhet a vágás és a keverés.

– Régen kínos volt egy szinkronszínésznek fülhallgatót használni, csak akkor vette fel valaki segítségként, ha végképp nem tudta elvégezni a feladatát. Ma mindenki fülhallgatóval dolgozik és első olvasásra megy a felvétel. Ebben a szakmában jól kell tudni olvasni, gyorsan meg kell érteni, hogy mi az adott szituáció. Ráadásul egyedül állunk a mikrofon mögött – árulta el Kökényessy Ági, majd hozzátette: a szinkronszínészeknek bele kell látniuk a művészek lelki világába is és a technika elsajátítása mellett szükség van színészi játékra is.

A népszerű színésznő Albert József kérdéseire felelve elmesélte azt is, hogy hároméves korában elhatározta, hogy színésznő szeretne lenni. Édesanyja, Dávid Ágnes a József Attila Színházban játszott akkoriban, így Kökényessy Ági a próbák alatt gyakran az öltözőben vagy a nézőtéren ült.

Egyszer egy gyártásvezető kereste telefonon édesanyját, ám helyette ő vette fel a telefont. A bemutatkozást követően kedélyesen elbeszélgettek, mély benyomást tett a szakemberre, aki később meg is kérdezte Dávid Ágnest, nem szeretne-e e gyermeke szinkronizálni?

– Először a Mikrobi című sorozatban szerepeltem, én voltam Peppe magyar hangja. Egy székre kellett felállnom, mert nem tudták olyan alacsonyra leengedni a mikrofont. Előre megtanultam a mondatokat és mindig megnyomták a vállamat, ha mondanom kellett őket – mondta.

Kökényessy Ági 7 évesen lett a tagja a Magyar Rádió Gyermekkórusának, melyben hét éven át énekelt, szép emlékek fűzik azokhoz az évekhez, szerepeltek többek között Japánban is. Úgy véli, hogy sokat köszönhet a kórusnak, hiszen megtanították fegyelemre és koncentrációra is. Később a Toldy Ferenc Gimnáziumban működő Toldy Teátrum tagjaként mutatta meg tehetségét, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.

– Harmadéves gimnazista voltam, amikor apukám valutáért szerzett jegyet a Macskákra. Akkor ez egy óriási dolog volt. Emlékszem, hogy valahol a kakasülőn ültem, alig láttam belőle valamit, de hát nekem fantasztikus élmény volt. Emlékszem, akkor arra gondoltam, hogy „édes istenem, ha én egyszer benne lehetnék…” Na hát akkor itt kell vigyázni arra, hogy mit kíván az ember! – mondta, majd hozzátette, hogy aztán 27 éven át játszott a darabban.

A színésznő szerint a színházban mindig történik valami, minden előadás más és más, éppen ezért nem tekinthető monotonnak. Megjegyezte, hogy régen jellemzően magnóról szólt a zene és arra énekeltek a színészek, manapság az élő zenekari kísérethez és a karmesterhez kell igazodni.

Kökényessy Ági jelenleg a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház tagja, ahol szintén több darabban játszik, az egyik legújabb előadás a Csókos asszony, melyben szintén láthatjuk őt. Úgy véli, hogy bár a fiatalok közül egyre többen beszélnek idegen nyelveket, de az idősebb korosztály miatt és azok miatt is szükség van még Magyarországon a szinkronra, akik nem szeretnek feliratos filmeket nézni.

Szerepek

Kökényessy Ági azt pontosan nem tudta elmondani, hogy hány szerep van a fejében, de ha szerepet kapna egy darabban, akkor a szituációk vagy a zene révén rögtön minden az eszébe jutna. Volt, hogy egy előadás egyik szerepét 12 év elteltével játszott el újra: az olvasópróbán még nem volt neki ismerős a szöveg, majd másnap letette a példányt és kívülről tudta mindazt, amit el kell mondania.
Sokan tudják, hogy a Jóbarátok című sorozatban ő Jennifer Aniston magyar hangja. A népszerű televíziós szitkom kapcsán elmondta: Mohácsi Emil szinkronrendező osztotta ki a szerepeket és elsőre furcsa volt nekik, hogy a jelenetekben előre felvett nevetést is hallatszik. Ugyanakkor társaival azt ők sem sejtették, hogy ekkora sikere lesz majd a Jóbarátoknak. Kökényessy Ági rendezőként is ismert, az Országjáró Mátyás király című előadása jelenleg is műsoron van az Új Színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában