Aranyhal helyett

2024.01.09. 18:32

Horgászok, figyelem! Eddig kell rendezni, helyesen kitölteni és leadni a fogási naplókat

A tárgyévet követő február 28-ig kell leadniuk legkésőbb a horgászoknak az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót – olvasható a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (KEMHESZ) közleményében. A szervezet egy útmutatót is publikált a leggyakoribb hibákkal és a dokumentum helyes kitöltésével kapcsolatban.

Walczer Patrik

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója szerint az az alapszabály, hogy a fogás után először be kell kerülnie a megfelelő bejegyzésnek a fogási naplóba, majd csak ezt követően próbálhatnak újra szerencsét a horgászok. A szövetség halőrei gyakran találkoznak olyanokkal, akik nem a helyes sorrendnek megfelelően cselekednek. Vagyis például nem tüntetik fel a naplóban a kifogott példányt és az is sokszor előfordul, hogy a horgászok nem ismerik fel a horogra akadt halat.

A KEMHESZ közölte, hogy az elmúlt napokban például több esetben tartottak meg a horgászok leánykoncért, ami azért is problémás, mert védett halfajról van szó. Az ilyenkor szokásos metódus szerint a halőröknek intézkedniük kellett az érintett személyekkel szemben, akik nem ismerték fel, hogy leánykoncérokat emeltek ki a vízből.

A szövetség szerint a horgászoknak érdemes a horgászat előtt utánajárni annak, hogy egy adott vízen, horgászhelyen – például a megtartható, illetve elvihető halak számának tekintetében – van-e eltérő szabályozás az országos horgászrendhez képest.

Fontos időpontnak számít február 28-a, hiszen az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót legkésőbb a tárgyévet követő évben addig a napig kell leadniuk a horgászoknak annál a szervezetnél, ahol kiváltották a jegyüket. Emellett ott is leadhatják a dokumentumot, ahol ki szeretnék váltani a következő évi állami horgászjegyet. Ha a postai úton történő leadást választják, akkor a fogási napló átvételéről érdemes írásbeli igazolást kérniük, hogy elkerüljék az esetleges kellemetlenségeket.

Schmidt-Kovács Bence hangsúlyozta: az állami horgászjegy tulajdonosa köteles úgy átadni a fogási naplóját, hogy éves fogási adatait a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenként és halfajonként összesíti, valamint összegzi a horgászattal eltöltött napok számát.

A hibásan kitöltött, vagy le nem adott fogási napló esetén is ki lehet váltani állami horgászjegyet, csakhogy ilyenkor az okmány 5000 forintba kerül azoknak, akik nem részesülnek díjmentességben.

A KEMHESZ közleményében említik, hogy a jogszabály szerint a turista állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót a turista állami horgászjegy érvényességének lejártát követően egy hónapon belül kell eljuttatni a horgászszövetségnek. A fogási napló képe mellett, a fogási adatokat, illetve a horgászattal töltött napok számát az online értékesítési rendszerbe kell feltölteni. Ha valaki ezt elmulasztja, a következő évben nem válthat turista állami horgászjegyet.

A vármegyei szövetség egy útmutatót is közzétett a fogási napló helyes kitöltésével kapcsolatban. Elsőként a horgászattal eltöltött napok számát kell összesíteni, az így kapott eredményt pedig be kell írni a megfelelő helyre. Második lépésként összesíteni kell a kifogott halakat vízterületenként, halfajonként, kilogramm és darabszám szerint. Ezután jöhet a vízterületenként összesített eredmény beírása az „Éves fogásösszesítő táblázat” részbe (vízterületenként külön sort vezetve) halfaj, kilogramm és darabszám szerint. Végül minden vízterületet egybevéve a teljes éves összfogást kell beírni halfajonként, kilogrammban megadva a dokumentum 42-43. oldalának legalsó sorába. Végül a naplót pedig február 28-ig kell leadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában