Festményáldás

2024.01.07. 15:33

Fotókon az idei esztendő legelső búcsúja, amelyet ezúttal is Környén tartottak

Minden évben Környén tartják az ország első búcsúját. A településen található római katolikus templom ugyanis a Háromkirályok nevet viseli.

Szalai Nikolett

A környei hittanos gyermekek is készültek az év első búcsújára

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az idei búcsú különlegessége, hogy megáldották a templomban található Rózsafüzér Királynéja című festményt, amelyet Kerti Károly restaurált. Hagyományokhoz híven ünnepi szentmisével kezdődött az ünnepség, majd egy színdarabot láthattak a hívek és az érdeklődők.

– Összeült egy tíz-tizenöt fős társaság, akik megálmodták, hogy szeretnének egy színdarabot összeállítani. Ezt két részletben adták elő, az elsőt karácsony előtt, december 23-án mutatták be. Nagyon sok helyi, önkéntes és zeneszakértő vett részt a műsor készületeiben. Ma láthatjuk a második részt – árulta el lapunknak Popovics Milán, a Környe Római Katolikus Plébánia hivatalnoka, aki kiemelte:

– Azt gondolom, méltó módon tudjuk megünnepelni a százötvenkilenc éves templom búcsúját. Természetesen, jövőre püspöki szentmisével és ünnepi búcsúval készülünk, amikorra megújul az önkormányzat támogatásával egy tizenhárommillió forintos projektből a templom orgonája, és szeretnénk addigra a belső restaurálását elvégezni.

A Környe Római Katolikus Plébánia és a Háromkirályok Alapítvány idei gyűjtéséből befolyó pénzt a Rózsafüzér Királynéja című festmény restaurálására fordították.

–  Gondolkodtunk, amikor a templom főoltára elkészült tavaly, hogy mivel folytassuk. A legjobb lehetőséget abban láttuk, hogy azokat a festményeket, amelyek a templom külső falait díszítik, elkezdjük restaurálni. Találtunk egy nagyon kedves restaurátort, Kerti Károlyt, ő segít nekünk a festmények állagmegóvásában.

A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományaihoz híven a búcsúi szentmise után az Óvodatéren térzenével, forralt borral, teával és pogácsával készült a látogatóknak. Az esős idő ellenére is folyamatosan érkeztek az érdeklődők, ám ezúttal az időjárás miatt kirakóvásár és körhinta nélkül telt el a vasárnapi búcsú.

–  Ehhez hozzá kell szokni, hogy az év első búcsúja ilyen időjárási körülmények között zajlik. Pont az előbb nosztalgiáztunk, volt, amikor térdig érő hóban mentünk le a sportpályára és senkit nem zavart, hogy hideg van –  mesélte mosolyogva Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Megújulás

Két evvel ezelőtt a megújult templomot áldották meg, amelynek tervei tervei 2020 őszére készültek el. Az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság pedig mintegy tizenötmillió forint pályázati forrást biztosított a munkálatokhoz. Ehhez jött még 5,2 millió forint önkormányzati pénz és az a több mint háromszázezer forint, amelyet a helyi német nemzetiségi önkormányzat ajánlott fel. A forrásokból elvégezték a templom falazatának külső és belső víztelenítését, visszajavítását, a külső nyílászáróinak felújítását, továbbá restaurálták a szószéket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában