Elöregedett

2024.01.09. 18:14

Felújították a pusztamaróti öreg temető kerítését

A fakerítés már igencsak elöregedett, a leszakadt faágak is károkat okoztak benne, de a rongálások okozta esztétikai problémák miatt is időszerű volt már a felújítás. Arra kérik a természetjárókat, hogy közösen vigyázzanak a kerítésre.

Walczer Patrik

Új kerítés "védi" a pusztamaróti temetőt

Forrás: DINPI

A DINPI tájékoztatása szerint a török korig kis lélekszámú település húzódott meg a Gerecse szívében, ahol a hódoltság ideje alatt minden elpusztult, később hegyi pusztaként újult meg a hely. Pusztamaróton a második világháború előtt még mintegy 100 ember élt életvitelszerűen, de a rendszerváltás után már csak 1 állandó lakosa volt Pusztamarótnak.

Ma már nem létezik önálló településként, de egykor az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a gyümölcstermesztés központjaként is ismert volt, iskola és bolt is működött ott egykor, sőt a felszámolt süttői kisvasúti egyik végállomása is éppen Pilismaróton volt. Minderre a gazdag múltra csak az épületek, a temető és a víztározó tavacska műtárgyai emlékeztetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában