Felhívás

2024.01.12. 07:28

Erdőlátogatási korlátozás: mondjuk, mikor és merre tilos az erdőkbe menni!

Az erdészetek az év több kiemelt időszakában erdőlátogatási tilalmat, részleges tilalmat vagy korlátozásokat szoktak bevezetni, továbbá figyelmeztetéseket kiadni. Itt vannak a januári és februári időpontok, amelyek a Vértes Erdő Zrt. négy igazgatóságának területeit érintik.

Szalai Nikolett

A látogatási tilalommal érintett területek

Forrás: Vérteserdő Zrt.

Az erdészetek az év több kiemelt időszakában szoktak bevezetni erdőlátogatási tilalmat, részleges tilalmat vagy korlátozásokat, illetve adnak ki figyelmeztetéseket. Ezek az intenzív vadásztatáson keresztül a fakitermelésen át a különleges természeti jelenségig terjednek, de minden esetben érintik az erdőlátogatókat.

A januári és februári tilalmak és korlátozások a Vértes Erdő Zrt. 4 területére vonatkoznak. Ezek a Gerecsei, az Észak-Vértesi, a Dél-Vértesi, valamint a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóságok. 

A tilalmakra és korlátozásokra azért van szükség, mert a vadgazdálkodóknak jellemzően a késő őszi és téli időszakban nyílik lehetősége a számukra előírt vadállomány-szabályozási feladatok maradéktalan elvégzésére, amelynek hatékony eszköze a társasvadászat. Az erdőgazdaság működési területén megjelent afrikai sertéspestis miatt, vadászatra jogosultként kiemelt feladat, illetve bizonyos esetekben és területrészeken a vaddisznók csoportos diagnosztikai mintavételezésének végrehajtása, amelyet a társasvadászatokhoz hasonló módon szerveznek meg.

A vadászatok előkészítése és végrehajtása természetesen az illetékes hatóságok – vadászati hatóság, állategészségügyi hatóság, természetvédelmi hatóság és rendőrség – folyamatos tájékoztatásával és hozzájárulásával, továbbá időszakos ellenőrzésével történik. A Vértes Erdő Zrt. kéri, hogy a balesetek és kellemetlenségek elkerülése végett, hogy az érintett területeken az adott napokon ne tartózkodjunk! A megadott dátumokon kívül azonban a szezonban egyéni vadászatok is előfordulhatnak, amelyek a kora reggeli és a sötétedés előtti időszakokat érintik.

A vadászatok időpontjai az egyes területeken:

Gerecse Erdészeti Igazgatóság 252450 (kék)

  • 2024. január 31., szerda

Gerecse Erdészeti Igazgatóság 253550 (sárga 1.)

  • január 12., péntek
  • 2024. január 25., csütörtök

Gerecse Erdészeti Igazgatóság 253550 (sárga 2.)

  • 2024. január 13., szombat
  • 2024. január 18., csütörtök
  • 2024. január 24., szerda
  • 2024. január 25., csütörtök
  • 2024. január 26., péntek

Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság 253550 (lila)

  • 2024 január 16., kedd
  • 2024 január 25., csütörtök

Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság 253550 (zöld)

  • 2024 január 22., hétfő

Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság 1 251850 (narancs)

  • 2024. január 21., vasárnap
  • 2024. január 22., hétfő
  • 2024. január 26., péntek

A Vértes Erdő Zrt., mint vadászatra jogosult és erdőgazdálkodó a vadászatok szakszerű és eredményes végrehajtása, ezzel együtt a vadlétszám hatékony szabályozása érdekében a tervezett társas nagyvad vadászatok és csoportos diagnosztikai mintavételek időpontjában átmenetileg korlátozza egyes területrészek látogatását. Emiatt felhívják a túrázók figyelmét, hogy a megadott napokon az átmeneti látogatási korlátozások figyelembevételével és függvényében tervezzék az erdő látogatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában