Készülékek

2024.01.05. 11:38

Elvonja a telefon a figyelmet a tanulástól: néhány iskolában itthon is begyűjtik a diákoktól a készülékeket

Angliában kitiltják a mobilokat az iskolai órákról és a szünetekből – írta közösségi oldalán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Daily Mail Online nevű angol hírportálra hivatkozva. A döntéssel számos, vármegyénkben élő szülő is egyetért, olvasóink szerint a készülékhasználat révén a személyes kapcsolatok is redukálódnak, ráadásul a gyermekek kevésbé figyelnek oda a tanórákon.

Walczer Patrik

A gondtalan iskolás­ éveket felnőttként gyakran felemlegetjük, ám való igaz, hogy régebben, még az oktatási intézményekben eltöltött idő is máshogy telt el. A mobiltelefonok nélküli világban a tanárra való odafigyelés helyett amőbáztunk, kártyáztunk, vagy éppen rajzolgattunk, a szünetek a csínytevésekről, a beszélgetésekről, netán egy kis sportról szóltak. Manapság viszont annyira meghatározóvá vált az iskolákban is a mobilhasználat, hogy a tanórán is előkerül a készülék, de a szünetben a fiatalok egy része biztosan felnéz a TikTok-ra. Mindemellett az is gyakori, hogy szóbeli kommunikáció helyett egymástól fél méterre állva a telefonokon keresztül csevegnek egymással. 

Ez a trend nemcsak itthon, de a világ számos országában is megfigyelhető. Nemrégiben több hírportál – illetve politikus is – megírta, hogy Angliában országszerte betiltják a mobiltelefonok használatát az oktatási intézményekben és ez a tanórák mellett a szünetekre is kiterjed. A Daily Mail Online cikkében azt írják, hogy az új rendelkezéstől azt várják, hogy a diákok jobban oda tudnak majd figyelni a tanítás alatt, ezáltal javulhat a tanulmányi eredményük is és visszaeshet a lopások, internetes zaklatások száma is. 

Itthon (egyelőre) nincs érvényben hasonló, országos szintű intézkedés, de tudomásunk szerint vármegyénkben is vannak olyan iskolák, ahol például a tanóra elején egy kosárba kell belehelyezni a lenémított mobilokat, melyet negyvenöt perc elteltével, vagy a nap végén kaphatnak vissza a tanulók. A dolgozatok esetében pedig nem új keletű, hogy kikapcsolt állapotban ki kell tenni az asztalra a készülékeket. 

Rétvári Bence bejegyzése alatt is számos olyan hozzászólás jelent meg, melyben üdvözlik az angliai szigorítást. Volt, aki szerint Magyarországon is működik már egyes intézményekben egy sajátos rendszer, melyet a szülők is támogattak, ellenben a kommentekből kiderül, néhányan károsnak tartják a telefonok „elkobzását”. 

Egy esztergomi édesapától megtudtuk, hogy gyermeke iskolájában több éve bevezették azt, hogy a nap elején begyűjtik a diákoktól a készülékeket. Bár volt, hogy aggódott, hogy így nem tud napközben kapcsolatba lépni a fiával, de volt példa arra is, hogy rosszullét esetén a pedagógusok visszaadták a gyermeknek a telefont, aki így fel tudta hívni a szüleit. Véleménye szerint ez a szabály abból a szempontból hasznos, hogy rávezeti a nebulókat a felnőtt létre, ugyanis sok munkahelyen egyáltalán nem lehet munkaidő alatt nyomkodni a készülékeket. 

Egy dorogi édesanya szerint lánya sokkal könnyebben megérti a matekórán hallottakat, mióta a pedagógus minden egyes alkalommal begyűjti a mobilokat. Bár drasztikusnak és a mai, készülékfüggő fiatalokra nézve igen erőteljesnek tartja az angliai szigorítást, úgy véli, hogy számos diák tanulmányi eredményei javulhatnának itthon is, ha nem mobiloznának, sőt, a tanórákon való odafigyelés révén a továbbtanulási lehetőségeik is jobbak lehetnének.   

Otthon is
A gyerekek nemcsak az iskolában, hanem otthon is rengeteget használják, illetve szeretnék használni a mobiljaikat, ezért tartott több helyszínen is interaktív előadásokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Mobil a családom? Programsorozattal az online életvitel kihívásaira és a családok digitális biztonságára kívánták felhívni a figyelmet. Somogyi Ákos Gergő, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője az első előadás előtt elmondta, hogy a mobileszközök használata és az online jelenlét egyre jobban meghatározza az életünket, amely sok kihívás elé állítja a családokat, vagy akár az iskolai környezetet is. Az MTI szerint az országjáró turné keretében az általánostól eltérően, egy interaktív színpadi jelenet formájában hívták fel a figyelmet ezekre a kihívásokra, problémákra. A színpadon egy négytagú család mindennapi élethelyzeteit játszották el, amelyek a túlzott mobilhasználat, a videójáték-függőség, vagy a gyermekeket érintő online zaklatások problémáival szembesítették a közönséget. Az NMHH gyermekvédelmi szakértői a jeleneteket folyamatosan elmagyarázták, kommentálták.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában