Tisztelet

2024.01.15. 16:00

Don-kanyari hősökre emlékeztek Sárisápon +fotók

A vasárnapi szentmise után emlékeztek meg a főtéri második világháborús emlékműnél az 1943 januárjában a Don-kanyarban elhunyt magyar katonákról.

Kemma.hu

 A Himnusz után elhangzott, hogy a 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték a Szovjetunió belsejébe, ahol hatalmas túlerővel kellett szembenézniük. 150 ezer magyar katonának nem világított elég fényesen a szerencse csillaga, ők az ellenséges tűzben, vagy a 40 fokos hidegben vesztették életüket. Felolvasták egy fronton harcoló katona levelét is, aki a doni áttörés előtti napon írt utoljára szeretett édesanyjának. 

Ezt követően elszavalták Erdős Anna: Ne hagyj itt Testvér című versét, majd Rajk János plébános imádkozott az elhunyt katonákért. A Sárisápi Szent Imre Plébánia Kórusa elénekelte a Boldogasszony mi anyánk című régi magyar himnuszt, majd Történelmi Vitézi Rend tagjai koszorúztak. Végül Kollár Károly polgármester, Takácsné Molnár Anikó jegyző asszony és Rajk János, majd a jelenlévők is mécseseket gyújtottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában