Megújul

2024.01.31. 18:18

Alapítványi székhely, közösségi és kiállító tér lesz az újjászülető esztergomi Sándor-palota

A Grafit Műterem Kft. és az ARCHI.DOC Kft. konzorciumának pályázatát részesítette első díjban a MOL – Új Európa Alapítvány által felkért bírálóbizottság az esztergomi Sándor-palota felújításának építészeti tervpályázatán – közölte a szervezet.

Walczer Patrik

Látványterven a palota

Forrás: MOL – Új Európa Alapítvány/VisualUp

A közlemény szerint a MOL – Új Európa Alapítvány a tulajdonában álló, esztergomi Sándor-palota felújítására meghirdetett, meghívásos építészeti tervpályázatában a műemléki örökséget tiszteletben tartó, a tervezési programban meghatározott, közösségi funkciót is ellátó épületre várt építészeti javaslatokat. A pályaműveket kilenc tagból álló bírálóbizottság értékelte, az eredményeket 2024. január 31-én hirdették ki. 

Az eseményen dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, az Alapítvány kuratóriumi tagja a bírálóbizottság képviseletében ismertette a döntést, illetve átadta az első három helyezett pályázó cég számára a díjakat.

Az első díjas pályaművet benyújtó budapesti Grafit Műterem Kft. és a soproni székhelyű ARCHI.DOC Kft. alkotta konzorcium karakteres, alázatos formanyelve és kiemelkedő minőségű megoldási javaslatai miatt érdemelte ki az elismerést. Érdekesség, hogy a szakmai zsűri továbbtervezésre javasolta a győztes pályaművet.

Második helyezett lett a budapesti Konkrét Stúdió Építészeti Kft. A bírálóbizottság összegző értékelése szerint a pályamű egységesen magas színvonaláért, és a karakteres megjelenésű, identitást kifejező épületegyüttesért részesült a díjazásban.

A szintén budapesti székhelyű 3h építésziroda Építészeti, Kutató, Fejlesztő és Tervező Kft. pályázata a terv magas minőségéért, kidolgozottságáért, valamint kiemelten megjelenő értékmegőrző látásmódjáért kapta meg a harmadik díjat. 

Az alapítvány közölte, hogy a tervpályázat során beérkezett pályaművek hasznos és elgondolkodtató felvetéseket tettek mind a használatra, a közösségnek megnyitott és attól elzárt funkciók telepítésére, mind pedig az anyaghasználatra, illetve a környezetbe illeszkedésre vonatkozóan. 

Dr. Bacsa György az eseményen kijelentette: büszke arra, hogy megkezdődhet az esztergomi Sándor-palota régóta várt felújítása. Hozzátette, hogy Esztergom egyik legfontosabb építészeti értéke a MOL-Új Európa Alapítvány székhelyeként és a város kiemelkedő közösségi és kiállító tereként fog újjászületni. A közlemény szerint a pályázat lezártát követően megkezdődhet a projekt tervezési fázisa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában