Használtautó piac

2024.01.06. 14:13

A jó használtautó-kereskedő olyan, mint a nád - a tatabányai szakember elárulja, miért

Jó évet zárhat a belföldi használtautópiac elsősorban a második fél évben felpörgő adásvételeknek köszönhetően, így éves szinten elérhető a 2022-es 825 ezres adásvételi rekord - közölte a JóAutók.hu portál. A honlap összegzését osztja a nekünk nyilatkozó tatabányai használtautó-kereskedő is, aki 2024-et tekintve is bizakodásának adott hangot.

Várvizi Tamás

Bizakodó a szakember az idei évet tekintve

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

A közlemény szerint a 2023-as év egészében a használtautó-átírások száma jó eséllyel a 820-830 ezres sávon belül lehet, novemberben mintegy 72 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 7,3 százalékkal több, mint 2022 novemberében – írták a Datahouse frissen közzétett, előzetes adataira hivatkozva.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója úgy fogalmazott:

2023 sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem gyümölcsöző év: az előbbi piacon 3-4 százalékos, míg az utóbbin 16-17 százalékos visszaesés várható tavalyhoz képest. A belföldi használtautó-piacon ugyanakkor az előző évivel megegyező forgalmat tapasztalhatunk.

Kiemelték: a használtautó-piacon 2023 első tizenegy hónapjában gazdát cserélő 761 ezer személyautó mennyisége 0,9 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 768 ezres értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 98 500 volt, ami 16,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

– Összességében nem zártunk rossz esztendőt, noha az emberek általában olcsóbb autókat kerestek, a darabszám lényegében nem változott – fogalmazott megkeresésünkre Bereczki Gábor, egy tatabányai használtautó-kereskedés vezetője. 

Hódítanak a német márkák

Hódítanak a német márkák a hazai használtautó piacon, a legtöbben Opelt, Fordot és Volkswagent terveztek vásárolni, emellett népszerű volt a Toyota, a Skoda, a Suzuki és a Renault – derül ki a Kocsi.hu friss összesítéséből, amit az economx.hu gazdasági szakportál szemlézett. Az összesítés rámutat: átlagosan 129 nap szükséges ahhoz, hogy valaki pénzzé tegye az autóját. Továbbra is főként benzines autót keresnek a magyarok, miközben a használt gépjárművek piacán az értékesített dízelek aránya 37 százalékról 32 százalékra csökkent. Az eladott használt autók több mint negyede legalább 18 éves, azaz 2005 előtti gyártmányú volt nyár előtt, ami jelentős növekedés az előző év májusában kimutatott, 20 százalékos arányhoz képest. 

Mint mondta, a vásárlók elsősorban a 2 millió forintnál olcsóbb járgányok iránt érdeklődtek, igaz, néhány 4-5 milliósat is eladtak. Ami a márkát illeti, az Opeleket, Suzukikat keresték főleg, azon belül is elsősorban a benzineseket.

– 2023 némileg a túlélésről is szólt mindenkinek, így volt ez a mi esetünkben is. Mi azonban hajlunk, mint a nád: ha olcsóbb árfekvésű autót keresnek, akkor olyat kínálunk a vevőknek – magyarázta Bereczki Gábor.

A szakember kitért a következő esztendővel kapcsolatos várakozásokra is. Hangsúlyozta: ha 2024 legalább olyan lesz, mint amilyen az óév volt, már nem lesz különösebb okuk a panaszra. Mint mondta, a piac további felpörgéséhez szükség lenne az újautópiac fellendülésére is, hiszen, ha kevesebb az újautó-vásárlás, a meglévő kocsik sem cserélődnek a kívánatos mértékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában