Felhívás

2024.01.31. 20:25

A felelőtlen ebtartás jogkövetkezményeire hívják fel a figyelmet Bakonysárkányon

A felelőtlen ebtartás jogkövetkezményeit hangsúlyozzák Bakonyalján.

Kemma.hu

Dr. Szallerbeck Zsolt jegyző Bakonysárkány hivatalos közösségi oldalán hívta fel az ebtartók figyelmét, hogy 2024. január 1-jét követően rendszeres és fokozott ellenőrzést végez a hivatal az ebtartás szabályainak betartása érdekében: veszettség elleni oltás, mikrochip megjelölés, ebnyilvántartásba történő bejelentés, továbbá szökés megakadályozása.

Hangsúlyozzák, hogy a vonatkozó rendelkezéseket megszegő állattartók ellen haladéktalanul eljárást kezdeményeznek. Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, valamint szökésének megakadályozásáról. 

Aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti vagy annak nem tesz eleget, magatartásának súlyához, ismétlődéséhez, és különösen az állatnak okozott sérelem jellegéhez, időtartamához igazodó mértékű állatvédelmi bírságot köteles fizetni. Az állatvédelmi bírságot az állatvédelmi hatóság szabja ki – hívják fel a figyelmet. A határidőre meg nem fizetett állatvédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozás. Az összeget az állatvédelmi bírságról szóló Kormányrendeletben meghatározottak szerint kell megállapítani. 

A bírság alapösszege tizenötezer forint, amelyet a jogsértés körülményeitől függően meg kell szorozni a Kormányrendelet 1-4. melléklet szerinti szorzókkal.

„Aki az állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott alkalmazandó szorzó 6, aki az állat biztonságos elhelyezéséről nem gondoskodott alkalmazandó szorzó 6, aki a kötelezően előírt dokumentációt, adatszolgáltatást, adatrögzítést, adatregisztrációt nem, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesítette alkalmazandó szorzó 2, aki a hatóság által előírt intézkedést nem, vagy hiányosan teljesítette alkalmazandó szorzó 2, aki az állat kötelező egyedi jelölését nem végezte el alkalmazandó szorzó 3.”

Az állatvédelmi bírság mértéke jelentős összegig terjedhet a szabályszegések számától függően. A bírság kiszabása mellett a jegyző az állatvédelemre, valamint az állattartásra vonatkozó szabályok megsértése esetén az állattartást korlátozhatja, illetve megtilthatja. 

Kiemelik azt is, hogy aki a kutyáját közterületen kóborolni hagyja, szabálysértést követ el, valamint szabálysértési bírsággal sújtható, amelynek mértéke 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet. A szabálysértési eljárás lefolytatására a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Kisbéri Járási Hivatala rendelkezik hatáskörrel. 

Kérik a tisztelt állattartókat, hogy a veszettség elleni oltásra, a chipre, továbbá a bejelentésre vonatkozó szabályokat tartsák be! Amennyiben a jogszabályban meghatározott kötelezettségüknek még nem tett eleget, kérik, haladéktalanul pótolják! 

Arra is felhívják a figyelmet, hogy nagyobb odafigyeléssel akadályozzák meg, hogy a kutyáik kijussanak közterületre vagy más ingatlanára! Segítsék munkájukat azzal, hogy bizalommal fordulnak a hivatalhoz. Azt is kérik, hogy tegyék meg bejelentéseiket, bizonyítékokkal alátámasztva, ha az ebtartási szabályok megsértését tapasztalják a településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában