Megszépült

2024.01.14. 19:32

124 éves kápolna felújítását ünnepelték Esztergomban

A felújított Belvárosi Kálvária kápolna ünnepélyes megáldását tartották Esztergomban január 14-én. Az eseményen beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Alberti Péter alpolgármester.

Pöltl Zoltán

Erős Gábor országgyűlési képviselő, Romanek Etelka vármegyei közgyűlési alelnök mellett főegyházi-, egyházi-, vármegyei- és városi elöljárók részvételével tartották meg a kivételes szépségű esztergomi Belvárosi Kálvária kápolna megáldásának ünnepét. A Kálvária-dombon álló, neoromán stílusban épült létesítmény a rekonstrukció nyomán kívül szépült meg. A belső és a hozzá vezető tizennégy stációt mutató téglafülke és kápolna előtt lévő golgotai jelenetet ábrázoló szobrok a továbbiakban újulnak meg. 

A Belvárosi Kálvária kápolnát Fábry Kornél segédpüspök áldotta meg
Fotó: P. Z. / Forrás:  24 Óra

A megáldási szertartás előtt Soltész Miklós beszédében kiemelte: „Hogy, ha templomaink megtelnek lélekkel, imádsággal és szeretettel, akkor azt a szolgálatot, amelyet a társadalom érdekében folytat az egyház betegekért, gyermekekért, idősekért, fogyatékosságban élőkért, sok mindenki másért, akkor ezt a templomainkba át tudjuk adni, és tovább lehet vinni a fent említett intézményekbe is.” Az államtitkár hozzátette: „Ha bárki megkérdezi, hogy miért fontos a kormány vagy egy város részéről, hogy megújuljanak templomaink, akkor az a válasz, hogy azért, hogy lelkeket és közösséget mindenki meg tudja erősíteni és mindezt tovább tudjuk adni azoknak, akik ránk vannak bízva.” 

Alberti Péter alpolgármester az összefogásról beszélt
Fotó: P. Z. / Forrás:  24 Óra

Soltész Miklós röviden szólt az esztergomi bazilika felújítása és a ferences gimnázium bővítése beruházásokról, ez utóbbiról kijelentette, hogy az még idén befejeződik. Hernádi Ádám polgármester szavait Alberti Péter alpolgármester tolmácsolta, s többek között ezt mondta, köszönet jár azoknak, akik hittek, hogy kérésük és szándékuk nemcsak eljutnak a megfelelő helyekre, de meghallgatásra is találnak. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy 2022-ben 15 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat a kápolna megmentéséhez, mely elindította az összefogás eredményeként a felújítási folyamatot. 

A kápolna még felújításra váró belseje
Fotó: P. Z. / Forrás:  24 Óra

Az ünnepség zárásaként Fábry Kornél segédpüspök egy rövid szertartás keretében megáldotta a kápolnát, majd Zsembery Ákos, az új, városi főépítész, saját kezűleg nyitotta meg a kaput, hogy a sajtó fotósai és a közönség is megtekinthesse a kápolna felújításra váró belsejét.

124 éves a kápolna
Az esztergomi Belvárosi temető fölött lévő dombokon két kápolna is található. A temetőhöz közelebbi a Jó Pásztor Kápolna, ahonnan egy tizennégy stációból álló kálváriaúton haladva a Belvárosi Kálvária kápolnához jutunk. Az 1900-ban épült kis templom neoromán stílusú és érdekessége többek között, hogy alaprajza a görög-keresztet alakját formázza. A létesítmény előtt, a stációsor befejező jelenete, a golgotai szcéna látható. Itt Krisztustó mellett egy-egy lator szobrát látjuk, illetve Mária és János evangélista alakja áll. A stációk és a kápolna előtti szobrok színezett, kifinomult ábrázolások.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában